Maślane rogaliki z nutellą

To mój ulubiony przepis na drożdżowe rogaliki. Są pulchne i miękkie i takie maślane... Przepyszne! Swój pyszny smak zawdzięczają posmarowaniu ciasta przed i od razu po upieczeniu rozpuszczonym masłem. Dzięki temu zabiegowi dłużej utrzymują świeżość. Specjalnie na prośbę męża zrobiłam je z nutellą. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja.

Maślane rogaliki z nutellą

Maślane rogaliki z nutellą

SKŁADNIKI (36 sztuk) :

  • CIASTO:
  • 1 szklanka  mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 100g  masła,
  • 60g świeżych drożdży,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • Około 200g nutelli,
  • DODATKOWO:
  • 80g roztopionego masła do smarowania rogalików,

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 12 części.

Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nutelli. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem.

Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. Rogaliki pieczemy w trzech turach.

Życzę smacznego!





6 komentarzy

  1. Rogaliki “niebo w gębie”. Miękkie, nadziane czekoladą a jedyną ich wadą jest to, że szybko znikają z talerza 😀

    • cukiereczek

      Kinia cieszę się ogromnie, że smakowały 🙂

  2. Rogaliki przepyszne. Mięciutkie i delikatne jak chmurka ?

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  3. Aga

    Jaka gramatura szklanki była użyta? Proszę o odpowiedź

Pozostaw odpowiedź paulina.garula