Słynne francuskie ciasteczka z ciasta parzonego wypełnione kremem budyniowym i oblane czekoladą - tak, mowa oczywiście o eklerkach. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na cotygodniową porcję słodkości.

Jeśli jesteście wielbicielami karpatki to na pewno rozsmakujecie się w domowych eklerkach. Eklerki bowiem to takie mini porcje karpatki dodatkowo polane czekoladą. Wbrew pozorom nie są zbyt pracochłonne w przygotowaniu. W czasie  gdy eklerki się pieką możemy przygotować nadzienie budyniowe. Najwięcej czasu zajmuje tutaj nadziewanie kremem i oblewanie czekoladą. Eklerków nie kroimy na pół, ale w spodzie robimy 3 dziurki i przez te dziurki szprycujemy kremem. Przechowujemy w lodówce.

Eklerki

Eklerki

SKŁADNIKI:

  • CIASTO PARZONE:
  • 125g mleka,
  • 125g płynnej śmietanki 30% (nie UHT),
  • 60g oleju,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 140g mąki,
  • 3 jajka rozmiar L,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 50g mąki ziemniaczanej (około ¼ szklanki),
  • Szczypta soli,
  • 4 żółtka z jajek klasy L,
  • 4 łyżki zimnego masła (60g),
  • DODATKOWO:
  • Mleczna czekolada,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO PARZONE: Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i olej. Dodajemy sól i całość zagotowujemy. Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy mąkę. Mieszamy chwilkę do połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do miski i studzimy. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy po kilkanaście sekund po każdym dodaniu. Ciasto parzone przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką wilton 8B. Wyciskamy eklerki o długości 10cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, góra-dół. Wkładamy blaszkę z eklerkami od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, góra-dół. Pieczmy 20 minut. Następnie zmniejszamy na temperaturę 170 stopni, termooobieg i dopiekamy nasze eklerki jeszcze około 9-10 minut.

Po upieczeniu eklerki studzimy. Następnie krem budyniowy przekładamy do szprycy zakończonej końcówką do nadziewania. Na spodzie eklerka robimy 3 dziurki, przez które nadziewamy je kremem budyniowym. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polewamy nią wierzch eklerka. Eklerki przechowujemy w lodówce.

KREM BUDYNIOWY: Do rondelka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka. Zagotowujemy. Do miski wlewamy pozostałą ½ szklankę mleka, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Miksujemy je razem mikserem przez kilka minut, aby otrzymać puszystą masę. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 30 sekund i masę zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Krem studzimy.

Życzę smacznego!

Eklerki

Eklerki

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij