Amerykańskie rogaliki maślane (Butterhorn rolls)

Pod nazwą butterhorn rolls kryją się przepyszne maślane śniadaniowe rogaliki z rodowodem amerykańskim. Są bardzo proste do przygotowania i bardzo szybko znikają z talerza. Można zajadać się nimi samymi, najlepiej jeszcze ciepłymi. Gdy ostygną to podaj je z dodatkowym masełkiem, konfiturą lub twarożkiem (i kubkiem gorącej kawy lub herbaty). Ich słodycz jest delikatna, nie narzucająca się więc z powodzeniem można zaserwować je jako dodatek do dań wytrawnych. Aby zachować ich świeżość jak najdłużej przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują pierwszego dnia od przygotowania.

Butterhorn rolls

Butterhorn rolls

Amerykańskie rogaliki maślane przygotowane z ciasta drożdżowego, które smaruje się po wyrośnięciu roztopionym masłem. Dzięki temu uzyskujemy niezwykle maślany smak i puszystą konsystencję ciasta. Jeśli nigdy nie robiłaś rogalików - nic nie szkodzi - zdjęcia krok po kroku sprawią, że przygotujesz je z łatwością.

Rogale maślane

Rogale maślane

Składniki na amerykańskie rogaliki maślane

Aby przegotować te pyszne śniadaniowe rogale potrzebujesz:

  • suszone drożdże - potrzebne jest dokładnie jedno opakowanie 7g. Drożdże pomagają ciastu rosnąć.
  • letnią wodę - w której rozpuszczamy drożdże suszone.
  • letnie mleko - nadaje ono ciastu delikatniejszej konsystencji. Najlepsze będzie mleko tłuste 3,2%, ale można użyć także 2%.
  • masło - koniecznie o zawartości 82% tłuszczu. Nie zastępujemy masła margaryną. Dzięki użyciu masła otrzymamy mięciutkie, maślane, puszyste rogaliki.
  • cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy, a przy tym "karmi" drożdże.
  • sól - dodaje smaku.
  • jajka - nadają ciastu odpowiednią strukturę i smak. Używamy rozmiar L.
  • mąkę pszenną - 600g czyli około 4 szklanek.
  • dodatkowe roztopione masło - które nadaje rogalikom maślanego smaku, a przy tym sprawia, że skórka ładnie się rumieni.

Jak przygotować amerykańskie rogaliki maślane?

Przygotowanie rogalików jest proste, ale zajmuje troszkę czasu z uwagi na rośnięcie ciasta.

  1. Rozpuść drożdże suszone w wodzie. Odstaw na 10 minut.
  2. Wymieszaj składniki ciasta w misie miksera. Najpierw wymieszaj rozczyn drożdżowy, rozpuszczone i przestudzone masło, mleko, cukier, sól i jajka. Następnie stopniowo dodawaj mąki.
  3. Wyrób ciasto. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut aż zrobi się gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto odstaw do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Zajmie to około 1,5h.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na koło, podziel na trójkąty, posmaruj je masłem i zwiń rogaliki.
  6. Rogaliki ułóż na blaszce. Posmaruj ponownie roztopionym masłem i odstaw do podrośnięcia. Drugie wyrastanie zajmie około 30-40 minut.
  7. Piecz do zarumienienia. Grzanie góra-dół, 180 stopni - około 20 minut.

Pamiętaj, aby woda i mleko były letnie.

Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.

Rogale maślane

Rogale maślane

Zachowaj odstępy na blaszce, bo rogaliki urosną podczas pieczenia.

Rogale maślane

Rogale maślane

Przechowywanie rogalików

Rogaliki najlepiej smakują pierwszego dnia od przygotowania. Podawaj je nawet lekko ciepłe, prosto z piekarnika.

Gdy ostygną przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni. Aby je "odświeżyć" podgrzej je w mikrofali przez 10-15 sekund lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-5 minut (nie zostawiaj ich na dłużej w piekarniku, bo staną się twarde i suche).

Rogaliki możesz mrozić do 3 miesięcy.

Rogale maślane

Rogale maślane

Więcej przepisów na śniadaniowe bułki i rogale

Amerykańskie rogaliki maślane

Amerykańskie rogaliki maślane

Przepyszne, mięciutkie i puszyste śniadaniowe rogale maślane. Można zajadać się nimi samymi, można posmarować je masłem. Najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami np. dżemem, serkiem waniliowym. Ale ich delikatna słodycz sprawia, że smakują pysznie też z wytrawnymi dodatkami.

Butterhorn rolls czyli amerykańskie rogale maślane

Składniki (32 sztuki):

  • 7g drożdży suszonych,
  • 60ml wody,
  • 180ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 70g cukru (1/3 szklanki),
  • 600g mąki pszennej,
  • DODATKOWO:
  • 4 łyżki roztopionego masła do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut.

W misie miksera umieszczamy letnie mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, cukier i sól. Dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy dodamy całą mąkę to wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto odstawiamy do podrośnięcia na około 1,5h. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło grubości 5-7 mm. Koło kroimy nożem na 8 równych części = otrzymamy 8 "trójkątów". Każdy z trójkątów smarujemy roztopionym masłem. Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta zmierzając do wierzchołka. Rogaliki układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać 32 rogaliki. Zachowujemy odstępy, bo rogale urosną podczas pieczenia. Rogaliki na blaszce smarujemy ponownie roztopionym masłem. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut.

Rogaliki pieczemy na złoty kolor przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Kiedy jedna blaszka rogalików się piecze to druga czeka na swoją kolej.

Jeśli przygotujesz amerykańskie rogale maślane to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź