Gofry uwielbia chyba każdy. A co jeśli musicie zrezygnować z białej mąki i cukru? Jak wtedy zjeść ulubione gofry? A może po prostu odżywiacie się zdrowo, liczycie kalorie i nie po drodze Wam z tradycyjnymi goframi. Dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was.
Gofry pełnoziarniste są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko, ekspresowe w przygotowaniu. Pyszne same, a najlepsze z jogurtem lub serkiem, owocami lub konfiturą – to przepis na zdrowy posiłek 🙂 Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie, a także zdrowy deser.
Gofry najczęściej podaje z jogurtem skyr typu islandzkiego (około 75g jogurtu na jednego gofra) i owocami. A wierzch delikatnie oprószam pudrem przygotowanym z ksylitolu. Cała rodzina je pokochała. Mój synek wcina jeden za drugim. Mąż, który nie przepada za mąką pełnoziarnistą, chętnie sięga po następnego gofra. Szwagier uważa, że są lepsze niż tradycyjne pszenne. Polecam 🙂

Gofry pszenne pełnoziarniste
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 350g mleka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90g oleju słonecznikowego,
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z ksylitolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeden gofr zawiera około 148kcal. W tym:
- węglowodany – 11,5g,
- białko – 4,2g,
- tłuszcz – 9,4g,
- błonnik – 1,8g.
To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Gofry proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste
Moze byc jakis inny olej? Np kokosowy?
Myślę, że można spróbować z kokosowym. Koniecznie daj znać jak wyszło ?
Te gofry to mistrzostwo świata, są mięciutkie i pyszniutkie 😋
Cieszę się, że smakują 🙂
Dramat, najgorszy przepis ever, jeżeli nie chcecie marnować składników to szukajcie gdzie indziej. Dobrej jakości gofrownica, dotychczas super gofry z maki tortowej, a tutaj każdy jeden flak przyklejony do formy. Dodatkowe natluszczenie gofrownicy nic nie zmienia! Odradzam
Oj widocznie coś poszło nie tak, może zła mąka?
Zapewniam, że gofry są mega chrupiące, nic się nie przykleja. Robiłam je już kilkadziesiąt razy.
Te gofry to nasza niedzielna tradycja. Dzięki Pani robię je teraz w wersji pełnoziarnistej. Nikt z domowników nie zauważył tej subtelnej różnicy:)
My też je uwielbiamy 🙂