Gofry Michela Roux

Gofry lubi każdy. Dzisiejszy przepis na gofry to przepis autorstwa Michela Roux - francuskiego szefa kuchni pracującego w Wielkiej Brytanii. Są to pyszne i chrupiące gofry, mało słodkie, a więc można podawać je z rożnymi dodatkami, syropami i polewami. To co je wyróżnia to brak proszku do pieczenia w cieście oraz spora ilość masła. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam na deser.

Gofry Michela Roux

Gofry Michela Roux

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 15g cukru,
  • 160g mąki pszennej,
  • 270ml mleka,
  • Odrobina skórki startej z cytryny,
  • 50g masła,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny oraz 1/3 mleka. Miksujemy do połączenia stopniowo dodając resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-5 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Gofry Michela Roux

Gofry Michela Roux





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź