Gofry Michela Roux

Gofry lubi każdy. Dzisiejszy przepis na gofry to przepis autorstwa Michela Roux - francuskiego szefa kuchni pracującego w Wielkiej Brytanii. Są to pyszne i chrupiące gofry, mało słodkie, a więc można podawać je z rożnymi dodatkami, syropami i polewami. To co je wyróżnia to brak proszku do pieczenia w cieście oraz spora ilość masła. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam na deser.

Gofry Michela Roux

Gofry Michela Roux

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 15g cukru,
  • 160g mąki pszennej,
  • 270ml mleka,
  • Odrobina skórki startej z cytryny,
  • 50g masła,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny oraz 1/3 mleka. Miksujemy do połączenia stopniowo dodając resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-5 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Gofry Michela Roux

Gofry Michela Roux





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij