Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Zapraszam na porcję jesiennych ciasteczek w "Weekendowej Cukierence". Zrobiła nam się za oknem prawdziwa jesień. Jest zimno, jest wietrznie, jest deszczowo. Taka pogoda aż prosi się o ciepłą herbatkę. A do herbatki warto mieć kawałek domowego ciacha czy ciasteczko.

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Chcę Wam dziś zaproponować miękkie i ciągnące w środku ciastka wypełnione orzechami. Ale główne skrzypce w tych ciasteczkach gra syrop klonowy. Znajdziecie go w cieście jak i w lukrze. A lukier z syropu klonowego jest genialny! Nie pomijajcie go. Jest przepyszny i uzależniający. Fajne jest w nim to, że dzięki dodatkowo masła ładnie zastyga. I wtedy ciastka można układać jedno na drugim, bez obawy o ich sklejenie.

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Ciastka z syropem klonowym i orzechami to wypiek typowo amerykański. Jest słodko, jest pysznie i jest kalorycznie 🙂 Jestem fanką amerykańskich słodkości, bo zapewniają konkretną dawkę pysznego smaku i cukru w jednej porcji.

Więcej przepisów na ciasteczka orzechowe

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

To pyszne jesienno-zimowe ciasteczka. Pierwsze skrzypce gra w nim syrop klonowy, który znajdziecie we wnętrzu ciastka, a także w lukrze. Są miękkie i ciągnące w środku.

Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan

Składniki (30 sztuk):

  • 115g masła,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 80ml syropu klonowego,
  • 290g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 130g orzechów pekan,
  • LUKIER KLONOWY:
  • 30g masła,
  • 80ml syropu klonowego,
  • 110g cukru pudru
Składniki na ciastka z syropem klonowy i pekanami

Składniki na ciastka z syropem klonowy i pekanami

Przygotowanie:

CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy 1-2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Orzechy pekan drobno siekamy.

* Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów włoskich.

Przygotowanie ciasteczek z syropem klonowym i orzechami pekan

Przygotowanie ciasteczek z syropem klonowym i orzechami pekan

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy an wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie do dobrego połączenia. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.

* Gotowe surowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. Wówczas przed pieczeniem ciastek wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu się ocieplić przez około 30 minut, ponieważ ciasto zrobi się dość twarde w lodówce.

Dodajemy orzechy pekan i ciasto na ciasteczka jest gotowe

Dodajemy orzechy pekan i ciasto na ciasteczka jest gotowe

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Z ciasta rolujemy okrągłe kulki i układamy na blaszce zachowując duże odstępy.

* Jeśli chcemy uzyskać bardziej płaskie ciastka to kulki zgniatamy przed pieczeniem. Jeśli chcemy mieć ciastka bardziej puszyste, to zostawiamy po prostu kulki na blaszce.

Na jedno ciastko potrzebujemy 1 łyżki ciasta - około 26g. Ciastka pieczemy około 11-12 minut. Brzegi powinny być wówczas delikatnie zarumienione, a środek będzie się wydawał płynny. Ciastka pozostawiamy na 5 minut na blaszce, aby stwardniały, dopiero zdejmujemy. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją jak ostygną.

Ciastka przed i po upieczeniu

Ciastka przed i po upieczeniu

Ciastka pieczmy etapami. Gdy pierwsza blaszka się piecze to surowe ciasto przechowujemy wtedy w lodówce.

Ostygnięte ciastka polewamy lukrem. Czekamy kilkanaście minut aż lukier zastygnie.

Życzę smacznego!

Ciastka polewamy lukrem klonowym

Ciastka polewamy lukrem klonowym

LUKIER: W rondelku umieszczamy masło i syrop klonowy. Podgrzewamy je na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Staramy się nie podgrzać masy zbyt mocno. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i etapami dodajemy cukier puder i mieszamy. Mieszamy kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru pudru. Lukier jest gotowy. Praktycznie od razu możemy polewać nim ciasteczka.

Przygotowanie lukru z syropu klonowego

Przygotowanie lukru z syropu klonowego

Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 1 tygodnia.

Ciastka z syropem klonowym i pekanami

Ciastka z syropem klonowym i pekanami

Jeśli przygotujesz ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź