Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Cowboy cookies czyli ciastka kowbojskie to słodkości amerykańskie. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyjątkowe ciasteczka.

Według legend farmerzy i górnicy z Teksasu potrzebowali czegoś łatwego do zabrania ze sobą, sycącego i pysznego. Te ciastka właśnie takie są tzn. są „konkretne”. Znajdziecie w nich mnóstwo składników: orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane i czekoladę. Wystarczy zjeść jedno, aby się nasycić i zasłodzić. Są idealne na deser do kawy, a także jako przekąska na drugie śniadanie.

Przepis na te ciasteczka jest pochodzenia byłej pierwszej damy Laury Bush. I zrobił wielką furorę  na początku XXI wieku. W każdym roku wyborczym począwszy od 1992r. magazyn Family Circle prowadzi prezydencki program Cookie Bake-Off. Dwie potencjalne pierwsze damy przesyłają przepis na ciastka, a publiczność wybiera swojego faworyta. W 2000roku Laura Bush przesłała przepis na swoje ciasteczka kowbojskie i zwyciężyła. Ze wszystkich ciastek w historii konkursu najwięcej wyświetleń do tej pory mają właśnie ciastka kowbojskie Laury Bush.

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej (130g),
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 75g cukru białego (1/3 szklanki),
  • 75g cukru brązowego (1/3 szklanki),
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • 1 szklanka płatków owsianych (95g),
  • 1 szklanka czekoladowych chocolate chips lub posiekanej czekolady (180g),
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych,
  • 2/3 szklanki orzechów pekan (lub włoskich),

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy płatki owsiane, łezki czekoladowe, wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie do połączenia. Masa będzie bardzo gęsta.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ze ciasta formujemy duże kulki (około 50g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka zgniatamy dłonią. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt.

Ciastka pieczemy około 12-15 minut tzn. powinny się tylko lekko zarumienić. Ciastka studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.

Życzę smacznego!

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij