Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Cowboy cookies czyli ciastka kowbojskie to słodkości amerykańskie. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyjątkowe ciasteczka.

Według legend farmerzy i górnicy z Teksasu potrzebowali czegoś łatwego do zabrania ze sobą, sycącego i pysznego. Te ciastka właśnie takie są tzn. są „konkretne”. Znajdziecie w nich mnóstwo składników: orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane i czekoladę. Wystarczy zjeść jedno, aby się nasycić i zasłodzić. Są idealne na deser do kawy, a także jako przekąska na drugie śniadanie.

Przepis na te ciasteczka jest pochodzenia byłej pierwszej damy Laury Bush. I zrobił wielką furorę  na początku XXI wieku. W każdym roku wyborczym począwszy od 1992r. magazyn Family Circle prowadzi prezydencki program Cookie Bake-Off. Dwie potencjalne pierwsze damy przesyłają przepis na ciastka, a publiczność wybiera swojego faworyta. W 2000roku Laura Bush przesłała przepis na swoje ciasteczka kowbojskie i zwyciężyła. Ze wszystkich ciastek w historii konkursu najwięcej wyświetleń do tej pory mają właśnie ciastka kowbojskie Laury Bush.

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej (130g),
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 75g cukru białego (1/3 szklanki),
  • 75g cukru brązowego (1/3 szklanki),
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • 1 szklanka płatków owsianych (95g),
  • 1 szklanka czekoladowych chocolate chips lub posiekanej czekolady (180g),
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych,
  • 2/3 szklanki orzechów pekan (lub włoskich),

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy płatki owsiane, łezki czekoladowe, wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie do połączenia. Masa będzie bardzo gęsta.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ze ciasta formujemy duże kulki (około 50g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka zgniatamy dłonią. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt.

Ciastka pieczemy około 12-15 minut tzn. powinny się tylko lekko zarumienić. Ciastka studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.

Życzę smacznego!

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)

Ciastka kowbojskie (cowboy cookies)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź