Ciastka z m&m’s i czekoladą

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na bombowe ciasteczka, które z pewnością zaspokoją Waszą potrzebę na słodkie 😉 Znajdziemy w ich wnętrzu kolorowe lentilki m&m's oraz dwa rodzaje czekolady: mleczną i białą. O jakie one były dobre... Zobaczcie tylko jak się prezentują w przekroju. Są wypełnione po brzegi kolorowymi, rozpływającymi się w ustach lentilkami m&m's i dużą ilością czekolady.

Ciastka z m&m's i czekoladą

Ciastka z m&m's i czekoladą

Ciastka są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i ciągnące w środku  Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z całą pracą uwiniecie się w góra 20 minut, bo ciasto nie wymaga chłodzenia. Mamy wielką słabość do tych ciastek i najczęściej piekę je od razu z podwójnej porcji. Mam nadzieję, że i Wy pokochacie ten smak i przygotujecie partie ciastek już dziś!

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka

  • Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
  • Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
  • Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.

Przechowywanie ciastek

Ciastka przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrozić na max 3 miesiące.

Ciastka z m&m's i czekoladą

Ciastka z m&m's i czekoladą

Często zadawane pytania

Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?

Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto. Jeśli chcesz ewentualnie łatwiej formować ciastka to możesz schłodzić gotowe ciasto przez 10 minut.

Jakich lentilek użyć?

Możesz użyć m&m's o dowolnym smaku. Ja do wypieków używam najczęściej m&m's czekoladowych (w brązowym opakowaniu). Na rynku dostępne są też mini m&m's - takie też będą nadawały się idealnie.

Czy m&m's nie rozpadną się podczas pieczenia?

Nie, m&m's ładnie zachowują swój kształt podczas wypiekania. Mogą jedynie popękać.

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciastka z m&m's i czekoladą

Ciastka z m&m's i czekoladą

Co może być lepszego niż ciastka z m&m's? Ciastka z m&m's i czekoladą. Są kolorowe, chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku.

Ciasteczka z lentilkami m&m's i czekoladą

Składniki (16 sztuk):

  • 115g masła,
  • 50g cukru brązowego,
  • 25g cukru białego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 duże jajko,
  • 200g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 75g białej czekolady,
  • 75g mlecznej czekolady,
  • 1 opakowanie m&m's (180-200g)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Czekoladę mleczną i białą drobno siekamy.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka z m&m's i czekoladą

Przygotowanie ciasta na ciasteczka z m&m's i czekoladą

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Dodajemy posiekaną czekoladę i m&m's, Mieszamy twardą szpatułką (lub dłonią) tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie gęste.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka z m&m's i czekoladą

Przygotowanie ciasta na ciasteczka z m&m's i czekoladą

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy kulki (około 50g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.

*Jeśli chcesz ciastka przygotować wcześniej, a upiec następnego dnia to możesz tak zrobić. Przygotuj ciasto tak jak w przepisie, uformuj kulki, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki. Następnego dnia wyjmij kulki z lodówki, ułóż na blaszce i zostaw na 1-2 h, aby się ociepliły - dopiero wtedy je upiecz.

Kulki układamy na blaszce zachowując odstępy.

Kulki układamy na blaszce zachowując odstępy.

Ciastka pieczemy około 11-12 minut. Powinni się tylko delikatnie zarumienić. Mogą wyglądać na lekko niedopieczone, ale ciastka "formują się" jeszcze podczas stygnięcia. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

*Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące ciastka to piecz je około 12-15 minut.

Życzę smacznego!

Ciastka z m&m's i czekoladą

Ciastka z m&m's i czekoladą

Jeśli przygotujesz ciasteczka z m&m's i czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Pychotka!!!!

    • cukiereczek

      Cudowne! 🤗

  2. Zamiast cukru brązowego ile dać zwykłego ? I mam trochę mniej m&ms ale to chyba kwestia kolorów ?🙂

    • cukiereczek

      Tyle samo białego. Tak, może być troszkę mniej MMS 😏

Zostaw odpowiedź