"Weekendowa Cukierenka" serwuje dziś przepyszne ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą - jedne z naszych ulubionych! Są duże, chrupiące z zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku, wypełnione po brzegi kawałkami rozpuszczonej czekolady. Po prostu idealnie zbalansowane. Wszystko czego potrzebujecie więcej to szklanka mleka lub kubek kawy. Dzięki bardzo prostej sztuczce rodzynki i całe ciastka pozostaną wilgotne przez kilka dni.
Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Jeśli nigdy nie piekliście ciastek owsianych to czas nadrobić zaległości. Takie ciastka są zdrowsze niż tradycyjne, bo ich głównym składnikiem są wartościowe płatki owsiane.
Składniki na ciastka owsiane z rodzynkami
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
- mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
- proszku do pieczenia i sody - dzięki użyciu dwóch spulchniaczy ciastka zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
- cynamonu i soli - nadają smaku i równoważą słodycz,
- masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukru białego i trzcinowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
- jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
- aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
- płatków owsianych - nadają ciastkom tę charakterystyczną ciągnącą się konsystencję,
- rodzynek - dodają ciastkom wilgotności i słodyczy,
- chocolate chips - to dzięki dodatkowi kropelek czekolady ciastkom nie można się oprzeć. Mimo ich dodatku ciastka nie są przesadnie słodkie.
Jak uzyskać miękkie i wilgotne ciastka owsiane?
Dzięki bardzo prostej sztuczce rodzynki i całe ciastka pozostaną wilgotne przez kilka dni. Mianowicie, rodzynki moczymy przez kwadrans w ciepłej wodzie. Ten krok nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Rodzynki zalewamy najpierw wodą, a w międzyczasie odmierzamy pozostałe składniki i nagrzewamy piekarnik. To dzięki temu zabiegowi rodzynki po upieczeniu będą miękkie i puszyste. W innym wypadku stałyby się suche i gumiaste, a takich rodzynek nie chcemy w naszych ciastkach. Rodzynki będą też zatrzymywały wilgoć w całym ciastku po upieczeniu.
Jak przygotować ciastka owsiane z rodzynkami?
Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Namocz rodzynki na kwadrans w ciepłej wodzie, odcedź i osusz papierowymi ręcznikami.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Dodaj płatki owsiane, chocolate chips i rodzynki - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
- Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i spłaszcz je dłonią lub dnem szklanki.
- Upiecz ciastka przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.
Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.
Jeśli lubisz miękkie ciasteczka to pilnuj czasu pieczenia i nie przetrzymuj ciastek za długo. Powinny być tylko lekko zarumienione.
Przechowywanie ciastek
Ciastka przechowuj do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wariacje na temat ciastek owsianych
Uwielbiamy ciastka owsiane wypełnione rodzynkami i czekoladą, ale to ciasto owsiane jest świetną bazą do rożnych ciastek owsianych. Wypróbujcie te połączenia:
- biała czekolada i suszona żurawina,
- biała czekolada i suszone wiśnie,
- m&m's - użyj kolorowych lentilek zamiast czekolady. Nadadzą one ciastkom pięknych kolorów.
- rodzynki i prażone orzechy pekan lub włoskie.
Często zadawane pytania
Czy mogę użyć płatków owsianych błyskawicznych?
Jeśli akurat masz dostępne płatki owsiane błyskawiczne to tak, możesz je użyć zamiast płatków owsianych górskich. Preferujemy jednak w tym przepisie płatki owsiane górskie, bo są grubsze i mają większą teksturę.
Czy ciastka owsiane są zdrowe?
Jeśli mówimy o ciastkach owsianych to są one zdrowsze od tradycyjnych ciastek, bo zawierają dużą ilość płatków owsianych bogatych w błonnik. Nadal są to jednak ciastka więc nie można się nimi zajadać bez ograniczeń.
Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?
Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto.
Gdzie kupić chocolate chips?
Chocolate chips czy kropelki czekolady można zamówić w dowolnym sklepie internetowym z produktami cukierniczymi. Można je znaleźć także na Allegro.
Więcej przepisów na ciasteczka owsiane
- Budyniowe ciastka owsiane
- Ciastka owsiane bez pieczenia
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Ciastka kowbojskie
Ciastka owsiane z rodzynkami i kawałkami czekolady są zdecydowanie godne upieczenia. Mam nadzieję, że zasmakują Wam tak samo jak nam.
Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 130g mąki pszennej,
- 190g płatków owsianych,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 50g cukru białego (1/4 szklanki),
- 100g cukru brązowego (1/2 szklanki),
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 150g czekoladowych chocolate chips lub posiekanej czekolady (niepełna szklanka),
- 150 rodzynek (1 szklanka),
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Staramy się je jak najlepiej osuszyć. Dzięki moczeniu rodzynek nie będę one suche w ciastkach, ale soczyste i miękkie. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, chocolate chips i rodzynki i mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy duże kulki (około 57g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka zgniatamy dłonią lub dnem szklanki. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 12 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!
Wyszły pycha. I super szybkie do przygotowania.
Cieszę się, że smakowały 🙂
Ciasteczka wyszły przepyszne ? bardzo łatwo się je robi i formuje. Ja zrobiłam wersję z suszona zurawina i biala czekolada.
Bardzo się cieszę, że smakują ♥️
Ciastka smaczne. Udały się ale koszmarnie się formowały. Musiałam dodać mąki.
Oj czyli rodzynki były źle odsączone z wody. Następnym razem trzeba je bardzo dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie dodajemy więcej mąki, bo ciastka stracą delikatność 😉