Popękane ciastka czekoladowe z kremem

Ten weekend należy zdecydowanie do smaków czekoladowych. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na markizy czekoladowe.

Popękane ciastka czekoladowe to pyszne czekoladowe ciasteczka, które pękają w piekarniku tworząc wzorek. Przełożone są krem z serka philadelphia. Ciastka są bardzo łatwe do przygotowania. Zachwycają smakiem i wyglądem. Można zajadać się nimi samymi, a można je przełożyć ulubionym kremem. Proponuję lekki krem z serka philadelphia. Myślę, że świetnie pasowałby tutaj także krem orzechowy.

Podczas przygotowania ciastek ważne jest, aby ciasto wcześniej schłodzić oraz zachować odstępy pomiędzy ciastkami na blaszce.

Popękane ciastka czekoladowe z kremem

Popękane ciastka czekoladowe z kremem

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 240g czekolady deserowej,
  • 180g cukru,
  • 2 jajka,
  • 90g mąki pszennej,
  • 60g masła,
  • 4g proszku do pieczenia,
  • 2g soli,
  • KREM:
  • 300g serka typu philadelphia,
  • 140g masła,
  • 10g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę deserową i masło roztapiamy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Jajka przekładamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż staną się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem i suche składniki. Mieszamy do połączenia na niskich obrotach miksera. Masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Po tym czasie masę ciasteczkową dzielimy na 16 równych części. Formujemy 16 kulek. Kulki układamy na dwóch blaszkach zachowując odstępny, bo ciastka rozleją się na boki.

Ciastka pieczemy około 14 minut. Od razu po upieczeniu będą miękkie. Dopiero później stwardnieją. Ciastka zdejmujemy z blachy, gdy całkowicie wystygną.

Na jedno ciastko wykładamy krem i przykrywamy drugim ciastkiem. W ten sposób otrzymamy 8 dużych ciastek. Ciastka odkładamy do lodówki, aby krem stwardniał.

KREM: Masło i cukier puder ubijamy razem mikserem przez około 5-7 minut tzn. do momentu aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy serek i aromat waniliowy i miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do szprycy zakończonej okrągła końcówką i wykładamy na babeczki.

Życzę smacznego!

Popękane ciastka czekoladowe z kremem

Popękane ciastka czekoladowe z kremem

Inspiracja

4 komentarzy

  1. Ciastka wyszły pyszne, a zapach czekolady dotarl do każdego zakamarka 😍 Baaardzo polecam 😊

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️

  2. Smaczniutkie 👌🏻 Dziękuje za przepis 🌷

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 😍

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij