Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Zapraszam Cię do mojego słodkiego świata na cotygodniową porcję słodkości. "Weekendowa Cukierenka" już otwarta. Dziś serwuje przepyszne ciasteczka, które składają się z:

  • kruchego, maślanego ciasteczka,
  • konfitury malinowej,
  • bezy orzechowej.

Ciasteczka są dość proste w przygotowaniu, ale troszkę pracochłonne. Jak się jednak domyślacie po zdjęciach - smakują tak jak wyglądają...czyli obłędnie pysznie! Idealnie kruche, chrupiące, słodziutkie.

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Ciastka te można często spotkać pod nazwą Ciasteczka krakowskie. Przygotowanie ciastek rozpoczynamy od przygotowania kruchych spodów, które podpiekamy. Bezę też przygotujecie w miarę szybko, bo to beza tylko z 2 białek. Przepis jest dość elastyczny, bo same orzechy można zamieniać na wiórki kokosowe, a dżem malinowy - na porzeczkowy.

Więcej przepisów na ciastka bezowe i orzechowe

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Składniki (15 sztuk):

  • KRUCHE CIASTO:
  • 165g mąki pszennej,
  • 65g cukru pudru,
  • 100g masła,
  • 1 żółtko,
  • BEZA ORZECHOWA:
  • 2 białka,
  • 140g cukru,
  • 70g orzechów włoskich,
  • 40g mąki pszennej,
  • DODATKOWO:
  • 150g konfitury malinowej

Przygotowanie:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Następnie wycinamy foremką koła o średnicy 7cm. Można do tego celu użyć wycinaczki koła z ozdobnymi ząbkami. Wycięte koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastkami wkładamy do lodówki na 30 minut, aby spody się schłodziły.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 12-15 minut - tylko do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Wystudzone ciastka smarujemy konfiturą malinową (około 1 łyżeczki na ciastko). Następnie wykładamy porcje bezy i równo ją rozprowadzamy. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni, góra-dół około 20 minut. Beza zacznie się wówczas lekko rumienić. Ciastka całkowicie studzimy.

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

BEZA ORZECHOWA: Orzechy mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa lub melakserze.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubijamy dalej dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy tak kilka minut aż do skończenia cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy i mieszamy delikatnie do połączenia. Następnie pianę bezową umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Wstawiamy ja na mały ogień i podgrzewamy aż piana bezowa osiągnie temperaturę 70 stopni cały czas mieszając. Wtedy cukier zacznie się rozpuszczać i piana bezowa zacznie zmieniać swoją konsystencję. W sumie potrwa to kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy do połączenia.

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Ciasteczka z malinami i bezą orzechową

Inspiracja

Jeśli przygotujesz ciasteczka z malinami i bezą orzechową to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź