SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 10g suszonych drożdży,
- 3 i ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1 szklanka letniej wody,
- 1/3 szklanki oleju,
- NADZIENIE:
- 250g cienkiej kiełbasy,
- 3 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2-2,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Cukier,
- DODATKOWO:
- 1 jajko+1 łyżka mleka,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 10 części (po około 87g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek.
Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy placka ponownie formując kulę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą słodkiej papryki. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
Bułeczki są przepyszne , moje dzieci z chcia tez je jedza
Cieszę się, że smakują ❤️
Bułeczki są przepyszne , pare bułek bez farszu tez są bardzo dobre ☺️
Bardzo się cieszę, że smakują ♥️