Ciasto arbuz to nowa propozycja na ciasto szpinakowe w ramach "Weekendowej Cukierenki". Składa się z puszystego biszkoptu z dodatkiem szpinaku, lekkiego kremu śmietankowego oraz galaretki z zatopionymi borówkami. Ciasto wizualnie przypomina arbuza. Smakuje pysznie. Jest dość łatwe do przygotowania.
Bardzo lubię przygotowywać ciasta ze szpinakiem, bo mają piękny, naturalny zielony kolor, ale szpinaku w nich nie czuć. Tutaj najlepiej sprawdzi się świeży szpinak.
Więcej przepisów na ciasta szpinakowe
Pyszna propozycja na letnie ciasto. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości.
Ciasto arbuz
Składniki:
- BISZKOPT SZPINAKOWY:
- 3 średnie jajka,
- 75g cukru,
- 75ml oleju,
- 60g świeżego szpinaku,
- 130g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 150g serka mascarpone,
- 35g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- kilkanaście borówek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400ml wody
Przygotowanie:
BISZKOPT SZPINAKOWY: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Szpinak i olej umieszczamy w pojemniku i miksujemy na gładko blenderem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstej piany. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Po dodaniu łyżki cukru miksujemy około 2-3 minut i dodajemy wówczas kolejną. Gdy cukier się skończy to zbieramy pianę ze ścianek szpatułką i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy po kolei żółtka i chwilkę jeszcze ubijamy. Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy już delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie z ciasta odkrawamy wierzchnią część.
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: W tortownicy (lub rancie) układamy blat biszkoptu szpinakowego. Jeśli chcemy możemy go troszkę nasączyć. Smarujemy go równomiernie kremem. Następnie wykładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego!
Ciacho pyszne naprawdę 🙂 szybkie w zrobieniu ,delikatne
Polecam
Wyszło piękne! Cieszę się, że smakuje 🙂
Jaka jest konsystencja kremu? Wyjdzie dość stabilny?
Tak 😃
Witam, czy mogę do kremu dodać małe opakowanie śmietan fix czy nie potrzeba? Akurat mam 🙂
Można 😏