Zapraszam na porcję jesiennych ciasteczek w "Weekendowej Cukierence". Zrobiła nam się za oknem prawdziwa jesień. Jest zimno, jest wietrznie, jest deszczowo. Taka pogoda aż prosi się o ciepłą herbatkę. A do herbatki warto mieć kawałek domowego ciacha czy ciasteczko.
Chcę Wam dziś zaproponować miękkie i ciągnące w środku ciastka wypełnione orzechami. Ale główne skrzypce w tych ciasteczkach gra syrop klonowy. Znajdziecie go w cieście jak i w lukrze. A lukier z syropu klonowego jest genialny! Nie pomijajcie go. Jest przepyszny i uzależniający. Fajne jest w nim to, że dzięki dodatkowo masła ładnie zastyga. I wtedy ciastka można układać jedno na drugim, bez obawy o ich sklejenie.
Ciastka z syropem klonowym i orzechami to wypiek typowo amerykański. Jest słodko, jest pysznie i jest kalorycznie 🙂 Jestem fanką amerykańskich słodkości, bo zapewniają konkretną dawkę pysznego smaku i cukru w jednej porcji.
Więcej przepisów na ciasteczka orzechowe
- Ciasteczka owsiane z bakaliami
- Mini rogaliki orzechowe
- Trzyskładnikowe ciastka corn flakes
- Ciastka kowbojskie
To pyszne jesienno-zimowe ciasteczka. Pierwsze skrzypce gra w nim syrop klonowy, który znajdziecie we wnętrzu ciastka, a także w lukrze. Są miękkie i ciągnące w środku.
Ciastka z syropem klonowym i orzechami pekan
Składniki (30 sztuk):
- 115g masła,
- 100g cukru trzcinowego,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 80ml syropu klonowego,
- 290g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 130g orzechów pekan,
- LUKIER KLONOWY:
- 30g masła,
- 80ml syropu klonowego,
- 110g cukru pudru
Przygotowanie:
CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy 1-2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Orzechy pekan drobno siekamy.
* Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów włoskich.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Dodajemy syrop klonowy i mieszamy an wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie do dobrego połączenia. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.
* Gotowe surowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. Wówczas przed pieczeniem ciastek wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu się ocieplić przez około 30 minut, ponieważ ciasto zrobi się dość twarde w lodówce.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Z ciasta rolujemy okrągłe kulki i układamy na blaszce zachowując duże odstępy.
* Jeśli chcemy uzyskać bardziej płaskie ciastka to kulki zgniatamy przed pieczeniem. Jeśli chcemy mieć ciastka bardziej puszyste, to zostawiamy po prostu kulki na blaszce.
Na jedno ciastko potrzebujemy 1 łyżki ciasta - około 26g. Ciastka pieczemy około 11-12 minut. Brzegi powinny być wówczas delikatnie zarumienione, a środek będzie się wydawał płynny. Ciastka pozostawiamy na 5 minut na blaszce, aby stwardniały, dopiero zdejmujemy. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją jak ostygną.
Ciastka pieczmy etapami. Gdy pierwsza blaszka się piecze to surowe ciasto przechowujemy wtedy w lodówce.
Ostygnięte ciastka polewamy lukrem. Czekamy kilkanaście minut aż lukier zastygnie.
Życzę smacznego!
LUKIER: W rondelku umieszczamy masło i syrop klonowy. Podgrzewamy je na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Staramy się nie podgrzać masy zbyt mocno. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i etapami dodajemy cukier puder i mieszamy. Mieszamy kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru pudru. Lukier jest gotowy. Praktycznie od razu możemy polewać nim ciasteczka.
Ciastka przechowujemy pod przykryciem do 1 tygodnia.