Oficjalnie rozpoczynamy sezon rabarbarowy 2023 na blogu 🙂 Zapraszam na pierwszy wypiek z rabarbarem w tym roku. Zanim pojawią się truskawki to po rabarbar sięgamy wczesną wiosną do swoich wypieków. Rabarbar świetnie łączy się z budyniem, bezową pianką, kruszonką czy ucieranym ciastem.
TUTAJ znajdziesz przepisy na ciasta z rabarbarem.
Muffinki budyniowe to muffinki przygotowane z dodatkiem proszku budyniowego, na rozpuszczonym maśle. Są wilgotne, maślane, mięsiste i smakują pysznie. Ciasto jest słodziutkie i super łączy się z kwaskowatym rabarbarem. Dodatkowo, przed pieczeniem, muffinki nadziałam ugotowanym budyniem. Nie jest to konieczne, muffinki można upiec po prostu z samym rabarbarem. Ale ugotowany i upieczony budyń w środku wilgotnej muffinki to jest to, co smakuje wszystkim.
Muffinki są proste do zrobienia. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszysty, jajeczny krem. Następnie łączymy je z suchymi składnikami. A pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę i rozpuszczone masło. Nie miksujemy zbyt długo, ale krótko, by nie stracić puszystości ubitych jajek. Mamy tu dość małą ilość proszku do pieczenia i muffinki nie rosną zbyt wysokie. Swoją puszystość zawdzięczają ubitym jajkom.
Więcej przepisów na mini wypieki z rabarbarem
- Muffinki z rabarbarem i marcepanem
- Mini serniczki z kremem rabarbarowym
- Babeczki z rabarbarem i kruszonką
- Ciastka z rabarbarem i malinami
Budyniowe muffiny zawierają proszek budyniowy w cieście, a także ugotowany budyń jako nadzienie. Słodkie ciasto budyniowe w połączeniu z kwaśnym rabarbarem smakuje pysznie.
Budyniowe mufinki z rabarbarem
Składniki (12 sztuk):
- 120g rabarbaru,
- 3 jajka r.M,
- 120g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 120g mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu (40g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- szczypta soli,
- 70g gęstej śmietany 18%,
- 75g masła,
- DODATKOWO:
- 1/2 opakowania budyniu (20g),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy 12 papilotkami. Umyty i osuszony rabarbar kroimy w kostkę 1cm. Rabarbaru nie musimy obierać. Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od ugotowania budyniu. W rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki mleka z 1 łyżeczką cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy często mieszając. Budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Możemy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
Gdy budyń stygnie to możemy przygotowywać ciasto muffinkowe. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Możemy je rozpuścić w małym rondelku lub mikrofali. Przed dodaniem do ciasta powinno być letnie.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, szczyptę soli, budyń (proszek) i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwyższych obrotach miksera przez 8 minut. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, krótko mieszamy. A na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło i również krótko mieszamy. Ciasto muffinkowe jest gotowe. Dodajemy do niego połowę posiekanego rabarbaru.
Masę rozkładamy pomiędzy 12 papilotek. Następnie na środek każdej muffinki wykładamy 1 łyżeczkę ugotowanego budyniu. Wierzch muffinek posypujemy pozostałym pokrojonym rabarbarem.
Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Smacznego!