"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na pyszne babeczki z rabarbarem i kruszonką. Babeczki przygotowałam w foremkach na tartalertki, ale jeśli takich nie posiadacie to możecie je upiec w formie muffinkowej. Wystarczy wgłębienia w foremce muffinkowej wysmarować cienką warstwą masła i oprószyć bułką tartą.
Babeczki są przepyszne, maślane, mięciutkie. To mini wersja mojego ukochanego ciasta ucieranego z rabarbarem i kruszonką. Sprawdzą się tutaj świetnie także inne owoce: śliwki, porzeczki, jagody.
![Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2019/05/Składniki-na-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonką-scaled.jpg)
Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 500g rabarbaru
![Składniki na kruszonkę](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2019/05/Składniki-na-kruszonkę-scaled.jpg)
Składniki na kruszonkę
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 2cm kawałki.
Foremki do mini tartaletek smarujemy cienką warstwą masła.
![Przygotowanie ciasta ucieranego](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2019/05/Przygotowanie-ciasta-ucieranego-scaled.jpg)
Przygotowanie ciasta ucieranego
CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto rozkładamy pomiędzy foremki. Na cieście rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
![Przygotowanie kruszonki](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2019/05/Przygotowanie-kruszonki-scaled.jpg)
Przygotowanie kruszonki
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeśli nie posiadamy takich mini foremek do tartaletek to babeczki możemy upiec w formie muffinkowej.
![Babeczki z rabarbarem i kruszonką](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2020/05/Babeczki-z-rabarbarem-i-kruszonką.jpg)
Babeczki z rabarbarem i kruszonką
Są bardzo proste do zrobienia, super szybkie i zawsze wychodzą pysznie!
Cieszę się, że smakują! Uwielbiamy je 😉