Uwielbiam sycące dania, które przygotowuję się szybko i prosto. Pewnie wielu z Was zna z reklam danie o nazwie "garnek po bolońsku". Miałam okazję cieszyć się smakiem takiego dania nie używając jednak produktu z torebki, więc danie wyszło o wiele zdrowsze. Polecam je gorąco, bo jest naprawdę smaczne i sycące. Koniecznie warto doprawić je dużą ilością ziół.
Składniki:
- 300g mięsa mielonego wieprzowego,
- 250g pieczarek,
- 400g pomidorów krojonych w puszce,
- 300g makaronu penne,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 800ml bulionu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy je. Następnie do mięsa dodajemy krojone pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy, smażymy 1-2 minuty.
Dodajemy podsmażone pieczarki i makaron i zalewamy całość bulionem. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż makaron będzie miękki. Życzę smacznego 🙂