Uwielbiam sycące dania, które przygotowuję się szybko i prosto. Pewnie wielu z Was zna z reklam danie o nazwie "garnek po bolońsku". Miałam okazję cieszyć się smakiem takiego dania nie używając jednak produktu z torebki, więc danie wyszło o wiele zdrowsze. Polecam je gorąco, bo jest naprawdę smaczne i sycące. Koniecznie warto doprawić je dużą ilością ziół.
Składniki:
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 250g pieczarek,
  • 400g pomidorów krojonych w puszce,
  • 300g makaronu penne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 800ml bulionu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

 

Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy je. Następnie do mięsa dodajemy krojone pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy, smażymy 1-2 minuty.

Dodajemy podsmażone pieczarki i makaron i zalewamy całość bulionem. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż makaron będzie miękki. Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź