Muffinkowy piątek trwa! W każdy piątek proponuje Ci NOWY przepis na domowe muffinki.
Mam nadzieję, że rozsmakowaliście się w poprzednich przepisach. Dziś chcę Wam przedstawić muffiny z nutą egzotyczną w postaci marakui. Bardzo lubię wypieki i desery z marakują. Często ją wykorzystuje w swojej kuchni: świeżą i w postaci gotowego puree z puszki lub kartonu. Uwielbiam ją za ten orzeźwiający i egzotyczny smak. Sama marakuja jest bardzo kwaśna. Dopiero po dodaniu cukru uzyskujemy pyszny słodko-kwaśny smak.
Do dzisiejszych muffinek użyłam świeżej marakui. Marakuje kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Następnie odmierzamy potrzebną ilość. Używamy także pestek, które fajnie później chrupią w muffince.
Składniki na muffinki kokosowe z marakują
Aby przygotować muffinki kokosowe z marakują potrzebujesz:
- marakuje - do wypieków używam pomarszczonych owoców. Są wówczas dojrzałe, odrobinę słodsze. W zależności od wielkości będą potrzebne 4 lub 5,6 owoców. Można użyć gotowej pulpy z puszki, ale wóczas trzeba zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Pulpy w puszce są zazwyczaj słodzone. A jeśli nie chcesz pestek w muffinkach to możesz puree przetrzeć przez sitko.
- jajka - używam o rozmiarze L.
- cukier - nadaje odpowiedniej słodyczy,
- olej - używam oleju rzepakowego.
- mąkę pszenną i proszek do pieczenia,
- wiórki kokosowe,
- skórkę startą z cytryny - ścieram ją tuż przed przygotowaniem wypieku.
- kwaśną śmietanę - gęsta, z kubeczka. Pamiętaj, aby wyjąć ją wcześniej z lodówki.
Jak przygotować muffinki kokosowe z marakują?
Aby przygotować muffinki kokosowe z marakują nie potrzebujesz nawet miksera.
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Odmierz wszystkie składniki. Z marakui wydrąż miąższ.
- W misce wymieszaj suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: cukier, jajka, śmietankę, olej i puree z marakui.
- Połącz zawartość obu misek, wymieszaj.
- Ciasto rozłóż do papilotek. Piecz do suchego patyczka.
Aby muffinki wyszły Ci takie same to odważaj taką samą ilość ciasta na wadze kuchennej.
Muffinki przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Możesz przygotować do nich także lukier z marakui.
Często zadawane pytania
Wyszło mi więcej niż 14 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej niż jest to podane w przepisie. Nakładaj ciasta tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Czym zastąpić śmietanę 18%?
Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie gęstym jogurtem naturalnym.
Nie lubię pestek. Czy mogę użyć puree bez pestek?
Tak. W tym celu odmierz potrzebną ilość puree z pestkami, a następnie przetrzyj je przez sitko. Uzyskane "czyste" puree użyj do ciasta, a pestki odrzuć.
Więcej przepisów na wypieki z marakują
Pyszne kokosowe muffinki z egzotyczną nutą w postaci marakui. Fajnie chrupią dzięki wiórkom kokosowym i pestkom marakui.
Muffinki kokosowe z marakują
SKŁADNIKI (14-16 sztuk):
- 3 jajka,
- 180g cukru,
- 200ml śmietany 18%,
- 180ml oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 120ml pulpy z owoców marakui (4-6 owoców),
- 280g mąki pszennej,
- 75g wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ. Odmierzamy potrzebną ilość. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, olej, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy pulpę z marakui i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą krótko, tylko do połączenia składników. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Życzę smacznego!