Dzięki zapasom zrobionymi latem możemy się teraz cieszyć smakiem ciasta z jagodami. Zapraszam na troszkę lata tej jesieni w "Weekendowej Cukierence".
Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszne ciasto ucierane z owocami polane lukrem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a przy tym wilgotne. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasta z dodatkiem jogurtu są może nie tak chętnie przygotowane jak inne wypieki, a to z uwagi na ryzyko zakalca. Aby uchronić się przed zakalcem trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Po dodaniu jogurtu i suchych składników miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
- Nie otwieramy niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia.
- Delikatnie uchylamy drzwiczki i patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem tzn. że ciasto potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku. Jeśli patyczek jest suchy tzn., że ciasto jest już gotowe.
- Ciasto studzimy najpierw w foremce, a po kilkunastu minutach wyjmujemy je na kratkę.
- Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 165g masła,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 8g cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 270g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g gęstego jogurtu naturalnego,
- 250g jagód,
- LUKIER:
- 1 i ½ łyżki mleka,
- 8-9 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.
Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier o gęstości śmietany.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) W przypadku użycia jagód mrożonych ciasto będzie piekło się dłużej. Jagód nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta.
Ciasto upiekłam z mrożonymi jagodami, jest poprostu pyszne?? wilgotne i nie za słodkie, naprawdę polecam ten przepis?
Bardzo cieszę się, że smakowało ?
Czy zamiast jagód można dodać borówki?
Tak, pewnie 😉
Uff.. po 50 min pieczenia myślałam, że ciasto do wyrzucenia, ale po dodatkowych 15 min wyszło pyszne! 😋 Na pewno spróbuję zrobić je kiedyś z jagodami. Teraz miałam zaledwie 130 gr borówek w domu. 🤭
Nie no, wyszło Idealne ♥️ Smacznego!
Ja zrobiłam z borówką amerykańską prosto z krzaczka ?
Wygląda pysznie! ?
Hej, czy jagody można zastąpić mrozonymi malinami?
Tak.
Dziękuję! Biorę się za pieczenie ❤
Może głupie pytanie ale czy można czymś zastąpić jogurt? Zależy mi na tym by nie używać żadnego innego nabiału prócz jajek.
Niestety, jogurt to główny składnik tego ciasta :/ A może spróbować z jogurtem bez laktozy?
O ile dłużej piec ciasto gdy dodam mrożone owoce?
Pewnie kilka – kilkanaście minut dłużej. Do suchego patyczka 😉
Moja babka jest cala czarna od jagód a Pani jasna….
Widocznie za mocno jagody były wymieszane z surowym ciastem…
Twój komentarz
Niestety, przy ciastach jogurtowych łatwo o zakalca ?