Ten ryż smażony z kurczakiem przygotujesz góra w 30 minut. To super propozycja na obiad w tygodniu dla osób zabieganych. Świetnie smakuje świeży i odgrzewany. Można do niego wykorzystać resztki ryżu pozostałe z obiadu. Wystarczy tylko podsmażyć wszystkie składniki. Danie podajemy z sosem np. sosem słodkim chili. Smakuje dobrze też samo, ale może wydać się zbyt suche.
Jeśli jesteście fanami szybkiego stir fry z warzywami to na pewno zasmakuje Wam ten ryż. Więcej propozycji na szybki obiad znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 500g piersi z kurczaka,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 4 łyżki oleju,
- 4 jajka,
- 270g surowego ryżu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 350g mrożonej marchewki z groszkiem,
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
*Można użyć ryżu ugotowanego dzień wcześniej.
Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy kurczaka i smażymy go na rumiano. Mięso wykładamy na talerz i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy następną 1 łyżkę oleju, dodajemy marchewkę z groszkiem (rozmrożone) i smażymy kilka minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu) często mieszając. Gdy warzywa zmiękną to wykładamy je na talerz do kurczaka. Na kolejnej łyżce oleju smażymy jajka tak jak na jajecznicę. Gdy jajka się usmażą to przekładamy je na talerz do kurczaka. Na patelnię wlewamy ostatnią łyżkę oleju. Dodajemy ryż. Smażymy go 1-2 minuty bez mieszania. Następnie ryż mieszamy i smażymy kolejno 1-2 minuty bez mieszania. Do ryżu wlewamy sos sojowy i olej sezamowy, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy kurczaka, jajka i warzywa. Dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników. Trzymamy danie jeszcze chwilkę na ogniu, aby wszystkie składniki były ciepłe. Ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę sosu sojowego i oleju sezamowego.
Podajemy z sosem typowych do dań chińskich czyli np., słodkim sosem chili.
Życzę smacznego!