Gofry owsiane z batatami

To już kolejny przepis na gofry na blogu. Znaleźć możecie przepisy mi.in. na:

Dzisiejszy przepis to przepis na chrupiące i zdrowe gofry. Nie używamy w nich mąki pszennej, ale bardziej wartościowej mąki owsianej czyli zmielone płatki owsiane. Do ich przygotowania użyłam mleka migdałowego więc będą dobrą opcją dla osób nietolerujących laktozy. Możecie użyć zamiennie zwykłego mleka. Takie gofry to super pomysł na pełnowartościowe śniadanie np. w weekend. Podajemy je polane syropem klonowym z dodatkiem plasterków banana.

Gofry owsiane z batatami

Gofry owsiane z batatami

SKŁADNIKI (1-2 porcje):

  • 100g batatów,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 jajko,
  • 1 białko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • DO PODANIA:
  • Syrop klonowy,
  • Banany,

PRZYGOTOWANIE:

Obranego batata kroimy w kostkę. Gotujemy go w osolonej wodzie do miękkości (przez około 10-15 minut). Bataty odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree.

Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: żółtko, mleko migdałowe, puree z batata, miód i oliwę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mokre składniki łączymy z suchymi. Następnie łączymy całość delikatnie z pianą z białek i mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy ją cienką warstwą oleju i smażymy gofry na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Z podanego przepisu wyjdzie 10 gofrów takich jak na zdjęciu.


2) Cała potrawa zawiera około 758kcal. W tym:

  • węglowodany – 103g,
  • białko – 56g,
  • tłuszcz – 29g,
  • błonnik – 20g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 379kcal. To danie proponuję podać na deser lub śniadanie.

Gofry owsiane z batatami

Gofry owsiane z batatami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź