Musaka cukiniowa

Musaka (moussaka) to tradycyjne greckie danie przygotowane z bakłażanów, mięsnego sosu pomidorowego i sosu beszamelowego. Tradycyjnie w musace znajduje się mięso z jagnięciny, ale świetnie sprawdza się również mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bakłażany układamy na przemian z sosem mięsnym, a wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Tym, którzy za bakłażanami nie przepadają polecam do jej przygotowania użyć cukinii. Potrawę możemy podać na obiad. Gdy troszkę przestygnie bardzo ładnie się kroi. Świetnie się odgrzewa.

Musaka cukiniowa

Musaka cukiniowa

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie,

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 puszka krojonych pomidorów,

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • Szczypta cynamonu,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • SOS BESZAMELOWY:

  • 1 i ¼ szklanki mleka,

  • 2 łyżki mąki,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka żółtego sera,

  • Szczypta gałki muszkatołowej,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • DODATKOWO:
  • 150g żółtego sera,

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie kroimy w plasterki o grubości 0,5-1cm, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut aż mięso ładnie się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje i cała woda odparuje. Pod koniec dodajemy słodką paprykę, oregano, doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem.

W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy mleko ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy żółty ser. Sos studzimy. Wówczas dodajemy jajko i przyprawy, miksujemy.

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z plastrów cukinii. Na cukinii rozsmarowujemy połowę masy mięsnej. Następnie układamy kolejną warstwę z cukinii i smarujemy ją resztą mięsa. Układamy trzecią warstwę cukinii. Polewamy ją przygotowanym sosem beszamelowym i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 40 minut 1 180 stopniach. Gdy zapiekanka zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią.

Zapiekankę kroimy jak ciasto. Aby dobrze się kroiła należy ją chwilę przestudzić.

Życzę smacznego 🙂





1 Komentarz

  1. Mimo, że wiele razy o tym daniu słyszałyśmy (Kuchenne rewolucje się kłaniają :P) to nigdy go nie jadłyśmy 😉

Zostaw odpowiedź