Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

Strefa Sweet Fit proponuje dziś dość ciekawą pozycję deserową. Mamy lato i moc sezonowych owoców, ale ja chcę podzielić się z Wami przepisem na cytrynowe batony, które smakują jak puszyste serniczki. Czemu one? Ponieważ to genialna propozycja na letni deser na zimno. Myślę, że z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie śmietanowe ciasta lub lody.

Poza tym spożywanie cytryn o każdej porze roku niesie ze sobą same pozytywy.

Przede wszystkim jesteśmy w Strefie Sweet Fit, a tutaj dbamy o to, by słodycze były dietetyczne. Cytryny zawierają bardzo dużą ilość terpenów, czyli związków pobudzających wydzielanie śliny. Proces ten zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych i pobudza trawienie, a tym samym przyśpiesza odchudzanie.

Kolejna istotna kwestia! Cytryna stanowi cenne źródło beta-karotenu , witamin B oraz E, a także mikro- i makroelementów takich jak potas, żelazo i magnez.




A kwestia słynnej witaminy C? Krążą legendy jakoby cytryna była jej królową. Nie jest to do końca zgodne z prawdą, bo jej zawartość to tylko około 53mg/100g owocu. Ale tym, co na pewno sprawia, że działanie zapobiegające infekcjom i zwiększające odporność witaminy C jest tu nasilone jest obecność rutyny, która zapobiega utracie tej cennej witaminy z organizmu, a dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne.

A teraz do kuchni marsz! Bierzemy się za pieczenie!

Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

SKŁADNIKI:

  • NADZIENIE:

  • 1 szklanka nerkowców,

  • 1 szklanka śmietanki kokosowej (bądź sztywnej części mleczka kokosowego),

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,

  • ½ szklanki soku z cytryny,

  • Skórka otarta z jednej cytryny,

  • Szczypta soli,

  • ¼ szklanki syropu klonowego/syropu z agawy (ilość zależy od preferencji :)),

  • SPÓD:

  • 1 szklanka płatków owsianych,

  • 1 szklanka migdałów,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki cukru kokosowego,

  • 1 łyżka syropu klonowego,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Nagrzej piekarnik do 175 °C i wyłóż foremkę o wymiarach 24,5×24,5 cm papierem do pieczenia. W kielichu blendera umieść płatki owsiane, migdały, sól, cukier kokosowy i mieszaj do momentu całkowitego rozdrobnienia i połączenia składników. Przenieś całość do innej miski, dodaj syrop klonowy, stopiony olej kokosowy (zacznij od 4 łyżek, ilość zwiększ, gdy masa będzie zbyt sucha). Całość wymieszaj dokładnie łyżką, a gdy będzie kleiła się między palcami możesz swobodnie przenieść ją do wcześniej przygotowanej foremki. Piecz przez 15 minut, następnie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz kolejne 5-8 minut (bądź do momentu, gdy powierzchnia zacznie robić się lekko złota). Wyjmij upieczony spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę ponownie do 175 stopni.

NADZIENIE: Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum godzinę. Jeśli masz możliwość możesz moczyć je całą noc. Następnie odsącz je i dokładnie osusz. Orzechy nerkowca wrzuć do kielicha blendera, dodaj śmietanką kokosową, skrobią kukurydzianą, sok z cytryny, skórkę cytrynową, szczyptą soli oraz syropem klonowym. Mieszaj do momentu osiągniecia kremowej i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj masy i ewentualnie dopasuj jej słodkość dodając więcej słodzidła bądź skórki cytrynowej. Gotowe nadzienie wylej na wcześniej podpieczony spód. Piecz przez 20-25 minut w 175 stopniach (do momentu, gdy rogi będą już troszeczkę podpieczone). Pozostaw na 10 minut, a następnie przenieś całość do lodówki na minimum 4 godziny.

Pokrój na kawałki. Ja otrzymałam 9 dużych kostek. Gotowe batoniki można przechowywać nawet do 5 dni w lodówce. Proponuję przechowywanie ich pod przykryciem, by nie pochłonęły zapachów.

Smacznego i na zdrowie!

Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

Cytrynowe kostki (vegan lemon bars)

1 Komentarz

  1. Super ciacho :) tylko prosilabym o uzypelnienie skladnikow na spod o olej kokosowy. Jak robilam, to nie zrozumialam o co chodzi z tymi 4 lyzkami. W rezultacie dalam na oko, czyli za malo i troche spod sie sypie. Ale na pewno do powtorZenia :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij