Ciasto kokosowe z marakują

Ciepło, gorąco, upalnie! Tak jest aktualnie chyba w każdym zakątku naszego kraju. Nawet największe łasuchy rezygnują wtedy z ciężkich kremowych ciast i szukają dla siebie chłodnej słodkiej alternatywy. Strefa Sweet Fit w ten piękny letni dzień serwuje Wam fit ciasto na zimno – kokosowy sernik, który przez moich domowników jest nazywany „dietetycznymi lodami”. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.




Ciasto wykonuję na bazie kokosa (jest go bardzo dużo i w każdej postaci) oraz orzechów nerkowca. Ciekawym urozmaiceniem jest jednak polewa, którą robię z jeszcze mało popularnego u nas owocu jakim jest marakuja. Marakuja, czyli passiflora bądź męczennica jadalna to niezwykle smaczny, słodki i cenny owoc tropikalny. Charakteryzują go nie tylko stricte właściwości prozdrowotne, ale jest on także ważnym składnikiem diety pomagającym dbać o urodę i dobre samopoczucie. Owoce marakui dodają energii, wspomagają wzrok, stan skóry, usuwają cellulit wodny – czyli nadmiar wody z organizmu. Jeśli chodzi o aspekty dietetyczne to przede wszystkim są źródłem błonnika, usprawniają pracę jelit, redukują także zaparcia. Ciekawostką jest fakt, że jeden ze składników passiflory może łagodzić objawy alergii blokując działanie histaminy.

Ciasto kokosowe z marakują

Ciasto kokosowe z marakują

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 150g nerkowców,
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • NADZIENIE:
  • 150g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 3 godziny),
  • 250ml mleczka kokosowego,
  • 125ml rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 90g miodu,
  • 60g wiórek kokosowych,
  • POLEWA Z MARAKUI:
  • 1 łyżka miodu,
  • 4-5 owoców marakui

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Rozpoczynamy od przygotowania orzechowego spodu. W kielichu blendera umieszczam nerkowce, wiórki kokosowe, olej kokosowy i miód. Miksuje wszytsko aż do uzyskania gładkiej masy. Przenoszę uzyskaną bazę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24,5 x 24,5 cm i umieszczam w lodówce na minimum 20 minut.

NADZIENIE: Przystępujemy do wykonania kremowej masy. Nerkowce namaczam wcześniej, następnie odsączam. Nerkowce, mleko kokosowe, olej kokosowy, miód oraz wiórki kokosowe umieszczam w kielichu blendera i miksuje przez 3-4 minuty do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową „miksturę” przelewam na schłodzony spód i umieszczam w zamrażalniku na minimum 40 minut.

POLEWA Z MARAKUI: Ostatnim etapem jest wykonanie polewy owocowej. Miąższ marakui oraz miód umieszczam w niewielkim garnuszku i gotuję przez 4-5 minut bądź do momentu uzyskania „lepkiej” masy. Pozostawiam do przestygnięcia. Gotowe i schłodzone ciasto polewam schłodzoną polewą i całość ponownie zamrażam. Kroję w kostki, by całość w każdym momencie była gotowa do podania.

Ciasto przechowuję w zamrażalniku.

Uwagi:

1) Ciasto może być przechowywane nawet 2 tygodnie w zamrażarce.

2) Jest to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej i unikających nabiału.

3) Nerkowce w spodzie można zastąpić dowolnymi orzechami.

Ciasto kokosowe z marakują

Ciasto kokosowe z marakują

Ciasto kokosowe z marakują

Ciasto kokosowe z marakują

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź