Zupa jest bardzo smaczna. Mogłabym ją jeść przez cały rok. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki. W wersji wegetariańskiej zupę można podać z groszkiem ptysiowym czy grzankami.
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 2 pęczki białych szparagów,
- 2 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki masła,
- 5 szklanek wody lub bulionu,
- 100g śmietany kremówki,
- Sól,
- Pieprz,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- DODATKOWO:
- Chipsy z bekony do podania
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi płuczemy. Następnie odłamujemy twarde końcówki. Jeśli będziemy je zginać to same złamią się w odpowiednim miejscu. Twarde końcówki wyrzucamy, a łodygi obieramy i kroimy w 2cm kawałki. Główki odkładamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż stanie się szklista. Dodajemy ziemniaki i smażymy razem jeszcze 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki masła i pokrojone szparagi (oprócz główek). Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy.
Zawartość garnka zalewamy gorącą woda lub gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.
Wówczas dodajemy główki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia. Możemy kilka główek odłożyć do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem razem ze śmietaną kremówką na gładki krem.
Jeśli nasze szparagi były łykowate to zupę możemy przetrzeć przez sito.
Zupa jest gotowa. Możemy ją dodatkowo doprawić do smaku.
Aby przygotować chipsy z boczku należy podsmażyć na suchej patelni cienko pokrojone plastry wędzonego boczku. Boczek po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Życzę smacznego 🙂
Trafiłem po frazie wegetariańskie i zobaczyłem boczek 🙂
? W wersji wegetariańskiej zupę oczywiście podajemy bez boczku ?
Przepyszna zupka. Wszyscy się nią zachwycają ❤
Justyna bardzo się cieszę 🙂