Dziś prezentuję Wam kolejną propozycję na danie ze szparagami. Jest to delikatna w smaku i szybka do przygotowania zupa. Mamy w niej tylko szparagi i młode ziemniaki, ale dzięki podaniu jej z fetą i zieleniną stają się bardzo wykwintną potrawą. Polecam ją na lekki wiosenny obiad. Z podanych proporcji uzyskamy 4 porcje.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
250g zielonych szparagów (1/2 pęczka),
-
500g młodych ziemniaków,
-
2 łyżki masła,
-
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
-
4 szklanki bulionu warzywnego,
-
2 łyżki posiekanego koperku do podania,
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku do podania,
-
1/3 łyżeczki kurkumy,
-
200g śmietany 18%,
-
120g sera feta,
-
Sól,
-
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1cm. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie kroimy je w ukośne plastry (główki zachowujemy w całości).
W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wkładamy ziemniaki i smażymy je często mieszając przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie wlewamy bulion, dodajemy kurkumę i całość zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez około 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą miękkie wówczas dodajemy szparagi. Gotujemy razem 1 minutę.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, aby ją zahartować. Śmietanę wlewamy do garnka z zupą i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku. Uważamy z solą, bo ser feta jest już słony.
Zupę rozlewamy do miseczek. Każdą porcję podajemy z serem feta, koperkiem i szczypiorkiem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Poza sezonem na szparagi możemy użyć fasolki szparagowej.
Przepis na podstawie strony Kwestia Smaku.
Witam?
Szparagi zamieniłem na bób
Wyszła pyszna?
Pzdr
Cieszę się, że smakowała ?