To już ostatni przepis w Maratonie Zup. Przez ten tydzień pokazałam Wam przepisy na zupy kremy, zupy z kuchni świata, zupy egzotyczne, warzywne i mięsne. Siódmy przepis to zupa z kuchni polskiej - lekka, świeża i sycąca. To pyszny pomysł na letni obiad. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw gotujmy warzywa z mięsem. Później warzywa drobno kroimy, a mięso dzielimy na mniejsze porcje. Wszystko mieszamy, dodajemy koperek, zupę zagęszczamy i gotowe. Zupa najlepiej smakuje podana z jajkiem.
Zapraszam już wkrótce na kolejne Maratony 🙂 Po naleśnikach, pierogach, zupach i makaronach, ciekawe czy zgadniecie jaki będzie kolejny maraton 🙂
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 1 ćwiartka z kurczaka,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pietruszka,
- Kawałek selera,
- 2 duże marchewki,
- 100g ryżu,
- 4 jajka,
- ¼ szklanki mleka,
- 200g kwaśnej śmietany 18%,
- 1,5 łyżki mąki,
- 4 lście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso dokładnie płuczemy. Zalewamy je zimną wodą (3l), dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Po 30 minutach dodajemy obrane warzywa.
Gdy warzywa i mięso się gotują to gotujemy jajka na twardo oraz ryż na sypko. Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy.
Warzywa i mięso wyjmujemy, a powstały wywar przecedzamy przez sito. Mięso dzielimy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w półtalarki, a pietruszkę i selera w kostkę.
Wywar przelewamy do garnka, ponownie zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w zimnym mleku. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Taką mieszankę wlewamy do wywaru i zagotowujemy. Zupa powinna zgęstnieć. Wówczas dodajemy mięso, warzywa, ryż oraz koperek. Zupę zagotowujemy, gotujemy 1 minutę. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy zupę z ognia.
Każdą porcję zupy posypujemy jajkiem.
Życzę smacznego 🙂
Nigdy nie dodawalam jajka do koperkowej. Koniecznie musze sprobowac.
Smaczna zupka, piękne talerzyki 🙂
polska klasyka 🙂