Coraz więcej grzybów pojawia się w lasach. Bardzo się z tego cieszę, bo grzyby uwielbiam, a zwłaszcza sos grzybowy. Do przygotowania węgierskiego sosu grzybowego najlepiej wykorzystać mieszankę różnych grzybów leśnych.
Sos pasuję do makaronu, klusek, a także pieczywa. Ja podałam go z kopytkami. Jest bardzo treściwy. Szybko się go przygotowuję, na pewno każdemu zasmakuje.
SKŁADNIKI :
-
100g cienkiej kiełbasy,
-
3-4 ogórki konserwowe,
-
2 cebule,
-
300g świeżych grzybów leśnych,
-
2-2,5 szklanki wody,
-
½ łyżeczki słodkiej papryki,
-
½ łyżeczki majeranku,
-
¼ łyżeczki ostrej papryki,
-
4-5 łyżek ketchupu,
-
120g kwaśnej śmietany 18%,
-
1.5 łyżki mąki,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, następnie każdy plasterek kroimy na 4 części.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz kiełbasę i smażymy razem 5 minut. Dodajemy grzyby. Smażymy razem kilka minut tzn. aż woda z grzybów wyparuję. Dodajemy ogórki i przyprawy, mieszamy i smażymy 2 minuty. Całość zalewamy wodą (lub bulionem warzywnym/grzybowym) i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i ketchupem. Dodajemy ją do zawartości patelni i mieszamy (należy uważać, aby śmietana się nie zważyła). Sos zagotowujemy, powinien wówczas wyraźnie zgęstnieć. Sos doprawiamy ewentualnie do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Kasiu!
Jakie pyszne zdjęcia! 😉
Danie z pewnością jest pyszne!
bardzo fajny sos 🙂 zazdroszczę trochę grzybów, bo ja się na nich totalnie nie znam 🙁