Takie proste, a takie pyszne! Uwielbiamy śniadania na słodko, zwłaszcza w weekendy. Tosty francuskie to sztandarowa potrawa kuchni francuskiej. Są to plastry bułki lub kromki chleba tostowego maczane w jajku roztrzepanym z mlekiem i smażone na rumiano na maśle. Gotowe tosty podajemy z dużą ilością owoców oraz cukrem pudrem lub syropem klonowym. Jesienią i zimą, gdy trudniej o truskawki, maliny czy jagody, warto wybrać banany, granat, winogrona czy kaki. Jak widzicie, takie śniadanie jest szybkie i proste do przygotowania, a jakie efektowne!
SKŁADNIKI:
- 1 chałka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 100ml mleka,
- Masło do smażenia
- DODATKOWO:
- Owoce np. banan, granat, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie,
- Syrop klonowy lub cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Chałkę kroimy na plastry grubości 1,5-2cm. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier. Roztrzepujemy je widelcem.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Plastry chałki maczamy z obu stron w rozkłóconym jajku z mlekiem i cukrem. Wkładamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony tzn. na rumiano.
Gdyby masło na patelni zaczęło się przypalać to należy patelnię ostrożnie przetrzeć ręcznikiem papierowym i rozgrzać nową porcję masła. Smażymy na wolnym ogniu, aby masło za szybko się nie przypaliło.
Tosty układamy na talerzu, posypujemy owocami i polewamy syropem klonowym (lub oprószamy cukrem pudrem).
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Zamiast chałki można użyć bułki paryskiej lub chleba tostowego.