Tortellini alla Panna to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. To nadziewane pierożki tortellini w pysznym sosie śmietanowym z szynką. Przez lata przepis ten zmieniał się i w nowszych wersjach dodaje się do niego pieczarki czy startą skórkę z cytryny dla kwaskowatości i świeżego aromatu. Można się także spotkać z przepisami, w których do sosu dodaje się także żółtko, które ma na celu zagęścić sos (tak jak przy spaghetti alla carbonara). Jednak wolę ten sos z dodatkiem samej śmietany, bo jest wówczas łatwiejszy do przygotowania.
Gdy go spróbujesz pierwszy raz to poczujesz się niczym w najlepszej restauracji. Smakuje przepysznie! Jest kremowe i sycące. To zdecydowanie nasz comfort food. Co więcej, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. A wszystkie składniki kupisz w większym supermarkecie.
Tortellini w pysznym sosie śmietanowym z szynką i pieczarkami idealni sprawdzi się jako danie na spotkanie ze znajomymi, kolację walentynkową czy szybki obiad w tygodniu. Z tym daniem nie liczymy kalorii 🙂 Śmietana, parmezan, masło... z tymi składnikami uzyskamy ten pyszny smak.
Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej
- Arancini - panierowane kulki ryżowe
- Lasagne bolognese czyli lazania
- Spaghetti alla carbonara
- Spaghetti al tonno
To pyszne danie wywodzi się z kuchni włoskiej. Przygotujesz je w góra 25 minut! Łatwo możesz uzyskać z niego wersję wegetariańską - wystarczy, że pominiesz szynkę.
Tortellini alla Panna czyli tortellini w sosie śmietanowym z szynką i pieczarkami
Składniki (4 porcje):
- 500g tortellini,
- 200g szynki,
- 150g pieczarek,
- 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 30g masła,
- 30g startego parmezanu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- DO PODANIA:
- listki bazylii,
- starty parmezan,
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Możemy użyć tortellini z lodówek lub suszonego.
*Użyłam tortellini ze szpinakiem i serem, ale można dać swoje ulubione. Choć najlepiej sprawdzi się tutaj tortellini wegetariańskie.
**Jeśli czas gotowania Twojego tortellini na opakowaniu wynosi 2 minuty to nie musisz go wcześniej gotować. Możesz ugotować go w sosie śmietanowym. Wystarczy, że dodasz go 2 minuty wcześniej do sosu.
Pieczarki kroimy w półplasterki. Z cytryny ścieramy skórkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szynkę w plasterkach kroimy w kostkę 1,5cm.
*Jeśli masz szynkę w kawałku to pokrój ją w kostkę 1cm. Możesz zamiennie użyć chudego boczku.
**Użyłam pieczarek brunatnych, ale doskonale sprawdzą się zwykłe pieczarki.
W głębokim rondlu rozpuszczamy masło. Wkładamy pieczarki i szynkę. Smażymy je razem na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie szynka i pieczarki powinny się lekko zarumienić, a woda z grzybów powinna odparować.
Następnie dodajemy śmietanę kremówkę, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając.
Kolejno dodajemy tortellini i starty parmezan. Mieszamy do połączenia. Sos powinien ładnie oblepić tortellini. Trzymamy na małym ogniu 2 minuty i zdejmujemy. Podajemy od razu. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii. Smacznego!
Idealne na szybki pyszny obiad 😍
Dziękuję 😃