Sałatka meksykańska

Pyszna, szybka i prosta do przygotowania sałatka. Najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Idealna na rodzinne spotkania i uroczystości. Proponuję doprawić ją na pikantnie, aby jak najbardziej przypominała meksykańskie smaki. Znajdziemy w niej kurczaka i mnóstwo kolorowych warzyw. Ponieważ używamy dużo warzyw konserwowych to nie ma przy niej tak dużo pracy.

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli ,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona  papryka,
  • 1 por,
  • olej do smażenia,
  • SOS:
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka drobno kroimy, oprószamy ją przyprawą do dań kuchni meksykańskiej i obsmażamy na patelni.

Mięso wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kukurydzę i fasolę odsączamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Pora (białą część) kroimy w cienkie paski. Składniki sosu mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Do miski wkładamy składniki sałatki, mieszamy je z sosem i doprawiamy do smaku. Smacznego!

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska





3 komentarzy

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Katarzyna M.-H.

    sm

  2. Sałatka jest prosta do przygotowania i ładna, a przede wszystkim bardzo smaczna.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek