Sałatka Cobb

Sałatka Cobb to klasyka kuchni amerykańskiej. Z jej powstaniem wiąże się pewna historia. Mianowicie jej twórca - Robert Cobb – przygotował sałatkę z resztek, które pozostały mu po skończonym dniu pracy w restauracyjnej kuchni. Spoglądając na składniki sałatki możemy sądzić, że ta historia jest prawdziwa. Może się nam wydawać, że w sałatce wymieszane są przypadkowe składniki, ale nic bardziej mylnego. Sałatka jest bardzo przemyślana, wszystkie składniki do siebie pasują. Żadnego z nich nie może zabraknąć bowiem wtedy sałatka nie smakuje już tak samo.

Sałatka może stanowić sycący obiad. Możemy ją zabrać na piknik czy lunch do pracy.

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 dojrzałe awokado,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

  • 100g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor,

  • ½ sałaty rzymskiej,

  • 4-6 plastrów wędzonego boczku,

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,

  • 50g sera z niebieską pleśnią,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 2 jajka,

  • SOS VINEGRET:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,

  • 1 łyżka sosu worcestershire,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka majonezu,

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

  • Szczypta cukru,

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.

Sałatę płuczemy i drobno kroimy lub rwiemy na małe cząstki. Awokado obieramy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i kroimy w małą kostkę.

Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i słodką papryką. Pieczemy ją w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Jeśli jest duża to przed pieczeniem lub smażeniem możemy przekroić na pół. Mięsu dajemy chwilkę, aby ostygło. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę.

Boczek obsmażamy na patelni. Powinien być chrupiący, zmienić kolor na brązowy, ale nie powinien być spalony. Gdy przestygnie kroimy go w małą kostkę.

Składniki sosu mieszamy ze sobą aż do połączenia. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę przygotowujemy na dużym talerzu lub w salaterce. Na dnie układamy sałatę. Na wierzchu sałaty układamy kolejno w rzędach poszczególne składniki. Sałatkę przed podaniem (nie wcześniej) mieszamy z przygotowanym sosem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Do sałatki możemy podać kurczaka i boczek w wersji „na ciepło”.

2) Jeśli nie lubimy sera pleśniowego możemy zastąpić go fetą lub innym ulubionym serem.

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb





13 komentarzy

  1. bardzo fajna sałatka 🙂

  2. mm jak to wygląda apetycznie

    • cukiereczek

      Polecam, sałatka jest pyszna i sycąca 🙂

  3. Fajna:-)

  4. taka kolorowa, wygląda tak smacznie

    • cukiereczek

      jest naprawdę smaczna 🙂 polecam 😉

  5. pyszności

  6. ewa

    niby resztki, a wygląda tak smacznie 😀

    • cukiereczek

      to prawda 🙂 dzięki 🙂

  7. świetna ta sałatka

  8. Prawdziwe dzieło sztuki!

  9. Już wiem co przygotuję mężusiowi na kolację on typowy mięsożerca unikający jakichkolwiek warzyw , a tutaj połączenie idealne – dzięki za inspirację 😉

  10. Ja nigdy nie korzystam z wyciskarki do czosnku. Po prostu nożem go skrawam i zgniatam na desce. Ale każdy ma swoje sposoby.

Zostaw odpowiedź