Sałatka Cobb to klasyka kuchni amerykańskiej. Z jej powstaniem wiąże się pewna historia. Mianowicie jej twórca - Robert Cobb – przygotował sałatkę z resztek, które pozostały mu po skończonym dniu pracy w restauracyjnej kuchni. Spoglądając na składniki sałatki możemy sądzić, że ta historia jest prawdziwa. Może się nam wydawać, że w sałatce wymieszane są przypadkowe składniki, ale nic bardziej mylnego. Sałatka jest bardzo przemyślana, wszystkie składniki do siebie pasują. Żadnego z nich nie może zabraknąć bowiem wtedy sałatka nie smakuje już tak samo.
Sałatka może stanowić sycący obiad. Możemy ją zabrać na piknik czy lunch do pracy.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
1 dojrzałe awokado,
-
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
-
100g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor,
-
½ sałaty rzymskiej,
-
4-6 plastrów wędzonego boczku,
-
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
-
50g sera z niebieską pleśnią,
-
1 mała czerwona cebula,
-
2 jajka,
-
SOS VINEGRET:
-
3 łyżki oliwy z oliwek,
-
1 łyżka octu z czerwonego wina,
-
1 łyżka sosu worcestershire,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
1 łyżeczka majonezu,
-
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
-
Szczypta cukru,
-
Sól,
-
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.
Sałatę płuczemy i drobno kroimy lub rwiemy na małe cząstki. Awokado obieramy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i kroimy w małą kostkę.
Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i słodką papryką. Pieczemy ją w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Jeśli jest duża to przed pieczeniem lub smażeniem możemy przekroić na pół. Mięsu dajemy chwilkę, aby ostygło. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę.
Boczek obsmażamy na patelni. Powinien być chrupiący, zmienić kolor na brązowy, ale nie powinien być spalony. Gdy przestygnie kroimy go w małą kostkę.
Składniki sosu mieszamy ze sobą aż do połączenia. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę przygotowujemy na dużym talerzu lub w salaterce. Na dnie układamy sałatę. Na wierzchu sałaty układamy kolejno w rzędach poszczególne składniki. Sałatkę przed podaniem (nie wcześniej) mieszamy z przygotowanym sosem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do sałatki możemy podać kurczaka i boczek w wersji „na ciepło”.
2) Jeśli nie lubimy sera pleśniowego możemy zastąpić go fetą lub innym ulubionym serem.
bardzo fajna sałatka 🙂
mm jak to wygląda apetycznie
Polecam, sałatka jest pyszna i sycąca 🙂
Fajna:-)
taka kolorowa, wygląda tak smacznie
jest naprawdę smaczna 🙂 polecam 😉
pyszności
niby resztki, a wygląda tak smacznie 😀
to prawda 🙂 dzięki 🙂
świetna ta sałatka
Prawdziwe dzieło sztuki!
Już wiem co przygotuję mężusiowi na kolację on typowy mięsożerca unikający jakichkolwiek warzyw , a tutaj połączenie idealne – dzięki za inspirację 😉
Ja nigdy nie korzystam z wyciskarki do czosnku. Po prostu nożem go skrawam i zgniatam na desce. Ale każdy ma swoje sposoby.