Pizza orkiszowa na cienkim spodzie

Pizza to ulubione danie większości Polaków. Można ją przygotować na milion sposobów 🙂 A ja dziś proponuję Wam pizzę w zdrowszej wersji na cienkim i chrupiącym spodzie orkiszowym. W uwagach do przepisu podaję Wam przepis na domowy sos pomidorowy do pizzy. Na górze znalazły się nasze ulubione dodatki czyli szynka, papryka, pieczarki i cebula. Całość posypałam mieszanką startego żółtego sera i mozzarelli. Ciasto przygotowałam wieczorem, a następnego dnia tylko wyjęłam je z lodówki i rozwałkowałam. Pizza wyszła pyszna! Podałam ją z domowym sosem czosnkowym i sałatką a'la grecką.

Pizza orkiszowa na cienkim spodzie

Pizza orkiszowa na cienkim spodzie

SKŁADNIKI (2 pizze):

  • CIASTO (2 pizze):
  • 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4g drożdży suszonych,
  • 200ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • DODATKOWO:
  • Sos pomidorowy,
  • Pieczarki,
  • Szynka,
  • Cebula,
  • Papryka,
  • Ser żółty lub mozzarella,

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wlewamy wodę i oliwę. Dodajemy duszone drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę orkiszową mieszamy z solą. Dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 10 minut aż stanie się elastyczne. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia tzn. do momentu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy 2 okrągłe kulki (bez żadnych zagnieceń) i owijamy każdą osobno folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin.

Ciasto wyjmujemy około 20 minut przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, góra-dół. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi ciasto na okrąg około 30cm. Zostawiamy troszkę grubszy brzeg. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (około 3-4 łyżki). Następnie posypujemy odrobiną startego sera. Następnie wykładamy ulubione dodatki np. cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w słupki, pieczarki pokrojone w plasterki (wcześniej podsmażone, aby odparować wodę) oraz szynkę w plasterkach. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy 10 minut na dolnej półce piekarnika.

Każdą z pizz pieczemy oddzielnie.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Podaje przepis na domowy sos pomidorowy do pizzy:

SOS POMIDOROWY:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
  • ½ papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Szczypta cukru,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • Sól, pieprz

W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas miksujemy go za pomocą blendera na gładko. Powinniśmy otrzymać gęsty sos pomidorowy. Jeśli jeszcze odpowiednio nie zgęstniał to wstawiamy go jeszcze na chwilę i podgrzewamy aż zgęstnieje.

2) Pizza idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe w diecie z cukrzycą ciążową. Do pizzy można podać sos czosnkowy i koniecznie porcję sałatki np. greckiej.

Pizza orkiszowa na cienkim spodzie

Pizza orkiszowa na cienkim spodzie

Pizza orkiszowa na cienkim spodzie

Pizza orkiszowa na cienkim spodzie





2 komentarzy

  1. Czy można zastąpić cukier ksylitolem? Czy na tym cukrze drożdże nie rusza?

    • cukiereczek

      Myślę, że już na samej mące ruszą. Ale nie ma się bać co takiej ilości cukru przy całej pizzy, spokojnie 😉

Zostaw odpowiedź