Placki z cukinii znane są w wielu krajach bałkańskich. Stały się bardzo popularne również w Polsce. Są lekkie, bardzo smaczne, szybkie do przygotowania - wręcz idealne na jarski obiad, a także lekką kolację. Najczęściej podawane są z sosem tzatziki. Ja zaś przygotowałam do nich lekki dip z serka wiejskiego. Polecam również przepisy na inne placki oraz potrawy z cukinii.
SKŁADNIKI (4 porcje) :
- 600g cukinii,
- 2 średnie marchewki,
- 1 cebula,
- 150g sera feta,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 mały pęczek koperku,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- SOS Z SERKA WIEJSKIEGO:
- 300g serka wiejskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- Ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię myjemy i osuszamy. Marchewki i cukinię (ze skórką) ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do warzyw.
Do miski dodajemy jajka oraz mąkę i mieszamy. Dodajemy posiekane zioła i pokruszony ser feta, dodajemy soli i pieprzu do smaku i mieszamy. Należy uważać z solą, bo ser feta jest już słony. Na patelni rozgrzewamy nie dużą ilość oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniki.
SOS Z SERKA WIEJSKIEGO: Serek wiejski przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekane zioła, ewentualnie jogurt naturalny i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Pyszne placki, dziś zjedliśmy na obiad. Ja podałam je z tzatziki, polecam 🙂