Leczo z cukinii i bakłażana

Kto powiedział, że leczo musi być zawsze z papryką? 😉
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, połączyłam ją z bakłażanem, dodałam mięsko, troszkę koncentratu pomidorowego i tak powstało pomidorowe leczo z warzywami.
Przywodzi na myśl letnie klimaty, ale możemy przygotować je również jesienią, w sklepach można kupić jeszcze cukinię i bakłażana.
Leczo jest bardzo pożywne, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 3 małe cukinie,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 100g boczku,
  • 2 cebule,
  • 1/2 l bulionu,
  • sól, 
  • pieprz,
  • wegeta, 
  • papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie.

W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź