Kto powiedział, że leczo musi być zawsze z papryką? 😉
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, połączyłam ją z bakłażanem, dodałam mięsko, troszkę koncentratu pomidorowego i tak powstało pomidorowe leczo z warzywami.
Przywodzi na myśl letnie klimaty, ale możemy przygotować je również jesienią, w sklepach można kupić jeszcze cukinię i bakłażana.
Leczo jest bardzo pożywne, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 3 małe cukinie,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 250g mięsa mielonego,
- 100g boczku,
- 2 cebule,
- 1/2 l bulionu,
- sól,
- pieprz,
- wegeta,
- papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywa na papierowych ręcznikach i kroimy w grubsza kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie.
W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek kroimy w kostkę lub cienkie paski i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również koncentrat pomidorowy. Życzę smacznego 🙂