Langosze to słynne węgierskie smażone drożdżowe placki. Są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i bardzo puszyste. Podawane są z kwaśną śmietaną i żółtym serem. Są bardzo proste do przygotowania więc możecie je usmażyć także w domu. Ciasto na langosze to ciasto drożdżowe z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Nie ma w cieście jajek. Smakują identycznie jak te, które jedliśmy będąc na wycieczce na Węgrzech. Koniecznie musicie ich spróbować.

Aby się najeść wystarczy w sumie tylko jeden placek. Z łakomstwa zjadłam dwa, ale to już było dla mnie za dużo. Natomiast mój mąż zjadł od razu cztery. Oboje uwielbiamy langosze i teraz często je przygotowujemy,

Langosze

Langosze

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • CIASTO:
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki,
  • 500g mąki,
  • 30g drożdży,
  • 350ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • Olej do głębokiego smażenia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Żółty ser
  • 1 mała czerwona cebula,
  • Szczypiorek,
  • Kwaśna śmietana,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Ugotowane, ostudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.

Odlewamy 1 szklankę mleka i podgrzewamy. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Rozczyn odstawiamy na 15 minut pod przykryciem do podrośnięcia.

Gdy rozczyn już podrośnie to dodajemy do niego resztę mleka oraz ziemniaki, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo mąkę. Cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, luźne, nie powinno kleić się do rąk. Być może nie wykorzystamy całej mąki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podrośnięcia. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.

Dodatki do langoszy

Dodatki do langoszy

Gdy ciasto rośnie to przygotowujemy dodatki do langoszy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do szklanki wlewamy 125ml przegotowanej wody, dodajemy czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Taką mieszanką będziemy smarować nasze langosze. Ser ścieramy na średnich lub grubych oczkach tarki. Cebulę i szczypiorek drobno kroimy.

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Możemy rozgrzać go na patelni. Temperatura oleju powinna być taka sama jak do smażenia pączków czyli około 170 stopni. Oleju powinno być około 3-4 cm.

Langosze przed smażeniem

Langosze przed smażeniem

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i odgazowujemy. Dzielimy je na 9 części (po około 115g każda). Każdą z części rozpłaszczamy na placek grubości 0,5-1cm.

Smażenie langoszy

Smażenie langoszy

Smażenie langoszy

Smażenie langoszy

Każdy z placków smażymy pojedynczo na złoty kolor z obu stron. Placki wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Usmażone langosze

Usmażone langosze

Gdy placki trochę przestygną to smarujemy je przy pomocy pędzelka wodą czosnkową, wykładamy kleks śmietany, posypujemy serem i cebulą oraz szczypiorkiem. Podajemy od razu.

Życzę smacznego!

Langosze

Langosze

Langosze

Langosze





8 komentarzy

  1. Przepyszne langosze jak na Węgrzech. Pulchne, puszyste i smaczne. Ciasto jest bardzo klejące, ale im luźniejsze tym bardziej mięciutkie po usmażeniu. Dziękuję za przepis.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  2. Cześć Kasia! Jestem Węgrem, niestety nie mówię po polsku, tłumaczę to za pomocą Tłumacza Google. Przypadkowo znalazłem ten przepis. Chcę tylko poinformować, że to, co opisałeś, jest bardzo dokładne, bardzo dobre i łatwe do zrozumienia! W wielu miejscach na Węgrzech nie zawiera ziemniaków, ale jest znacznie smaczniejszy z ziemniakami. Gratulacje i pozdrowienia!

    Eva Varga, from Sopron, Hungary

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Skoro rodowitemu Węgrowi smakuje tzn. że to jest super przepis na langosza 😉

  3. Są pyszne. Robiłam juz kilka razy

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ?

  4. Na tą stronę trafiłam przypadkowo i bardzo mi się podoba. Fajnie pomysły na ciekawe potrawy. Chciałam wypróbować ale….. ile to jest np 125 mg czy 55 gr? , pół szklanki? , ile łyżek? albo co to znaczy odgazować ciasto?!?! Nie mam pojęcia. A proporcje są ważne. Szkoda, raczej nie skorzystam z przepisów….

    • cukiereczek

      Ml i g to podstawowe jednostki w gotowaniu 😳 Niektóre przepisy wymagają użycia wagi, a niektóre łyżek i szklanki. Trzeba pytać, jeśli czegoś się nie wie.
      Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Haha