Kurczak po koreańsku to chrupiące kawałki udek z kurczaka w kleistym, słodko-pikantnym sosie. Zazwyczaj do dań kuchni orientalnej wykorzystujemy pierś z kurczaka, a tutaj zaskoczeniem są udka z kurczaka. W sklepach można już kupić gotowe mięso z udek bez kości. Znacznie przyśpiesza to przygotowanie całego dania. Lubimy przygotowywać mięso z udek z kurczaka, bo wychodzi bardziej soczyste aniżeli pierś z kurczaka. Samo danie nie jest trudne w przygotowaniu, ale czasochłonne. Najwięcej czasu zajmuje obsmażenie mięsa. Jeśli mięso mamy już gotowe to reszta pójdzie bardzo szybko. Danie podałam z orientalną surówką z pekinki i ryżem. Co ciekawe, kurczak smakuje dobrze także na zimno.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- KURCZAK:
- 450g mięsa z udek kurczaka (już bez kości),
- Sól,
- Pieprz,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- Olej do smażenia,
- SOS:
- 3 łyżki słodkiego sosu chili,
- 1 i ½ łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 4 i ½ łyżki ketchupu,
- 3 łyżki miodu,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- DODATKOWO:
- Sezam,
- Szczypiorek,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z udek z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 3 miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do drugiej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę pszenną, którą mieszamy ze słodką papryką i suszonym czosnkiem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące ziemniaczanej. Następnie maczamy je w jajku. Na sam koniec obtaczamy je w mące pszennej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wlewamy sos i zagotowujemy go. Dodajemy kąski z kurczaka i smażymy razem przez 2 minuty cały czas mieszając, aby mięso pokryło się sosem. Kurczak po koreańsku jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Życzę smacznego!
Polecam jest mega pyszny
Bardzo dziękuję ♥️