Karmelowa pana cotta z sosem malinowym

W "Weekendowej Cukierence" pokazywałam Wam wczoraj jak przygotować bezy z kremem karmelowym, a dziś pokazuję Wam karmelową wersję słynnego włoskiego deseru czyli pana cotty. Pana cotta karmelowa powstaje przy użyciu znanej i lubianej czekolady karmelowej. Jest prosta i szybka do przygotowania, ale musimy ją schłodzić w lodówce, aby stężała. Jest przepyszna, a najlepiej smakuje podana z kwaśnym sosem malinowym. Coś pysznego, musicie koniecznie spróbować 😉

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PANA COTTA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 100g czekolady karmelowej,
  • 2 łyżki cukru (20g),
  • 1 łyżeczka żelatyny (4g),
  • 20g wody,
  • SOS MALINOWY:
  • 200g malin,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 30g cukru,

PRZYGOTOWANIE:

PANA COTTA: Żelatynę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą!) i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie mieszamy ją.

Do rondelka wlewamy mleko oraz śmietankę, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko razem prawie do momentu zagotowania, ale nie zagotowujemy. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę karmelową. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Od razu dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do połączenia. Masę śmietanowo-czekoladową rozlewamy do 4 szklaneczek. Po wystudzeniu szklaneczki odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

*Czekoladę karmelową używam marki Wedel. Śmietanę kremówkę 36% używam Piątnica.

SOS MALINOWY: Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy. Gotujemy razem około 5 minut. Po tym czasie maliny przecieramy przez sitko. Gdy malinowy mus wystygnie to rozkładamy go pomiędzy 4 szklaneczki tzn. wykładamy na wierzch deseru.

Deser podajemy schłodzony.

Życzę smacznego!

Karmelowa pana cotta z sosem malinowym

Karmelowa pana cotta z sosem malinowym





4 komentarzy

  1. Dziekuje za super proste i smaczne przepisy. Serdecznie pozdrawiam .

    • cukiereczek

      Polecam się ❤️

  2. Jaka jest pojemność tych szklaneczek?

    • cukiereczek

      130ml

Pozostaw odpowiedź Bakalia