Mini Dakłas

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite bezy mini czyli mini wersje znanej i lubianej bezy Pavlovej. Bezowe gniazdka przygotowane są przy pomocy tylki gwiazdka Wilton 1M. Następnie wypełnione są kremem karmelowym i daktylami oraz orzechami – na wzór słynnego francuskiego deseru bezowego Dakłas - dacquoise. Przepis na tort Dakłas możecie znaleźć TUTAJ. Takie bezowe gniazdka cieszą wzrok i podniebienie, polecam 🙂

Mini Dakłas

Mini Dakłas

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BEZY:
  • 4 białek z jajek L (140g),
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • KREM KAJMAKOWY:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 375g serka mascarpone,
  • 225g masy kajmakowej,
  • DODATKOWO:
  • 12 daktyli,
  • 12 połówek orzechów włoskich,
  • Kakao,

PRZYGOTOWANIE:

BEZY: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

KREM KAJMAKOWY: Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową na wolnych obrotach miksera. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę dodajemy do kajmaku z mascarpone i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.

Krem przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy po jednym daktylu i połówce orzecha włoskiego. Wierzch bez oprószamy kakao przez sitko.

Życzę smacznego!

Mini Dakłas

Mini Dakłas

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij