Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite bezy mini czyli mini wersje znanej i lubianej bezy Pavlovej. Bezowe gniazdka przygotowane są przy pomocy tylki gwiazdka Wilton 1M. Następnie wypełnione są kremem karmelowym i daktylami oraz orzechami – na wzór słynnego francuskiego deseru bezowego Dakłas - dacquoise. Przepis na tort Dakłas możecie znaleźć TUTAJ. Takie bezowe gniazdka cieszą wzrok i podniebienie, polecam 🙂

Mini Dakłas

Mini Dakłas

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BEZY:
  • 4 białek z jajek L (140g),
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • KREM KAJMAKOWY:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 375g serka mascarpone,
  • 225g masy kajmakowej,
  • DODATKOWO:
  • 12 daktyli,
  • 12 połówek orzechów włoskich,
  • Kakao,

PRZYGOTOWANIE:

BEZY: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

KREM KAJMAKOWY: Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową na wolnych obrotach miksera. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę dodajemy do kajmaku z mascarpone i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.

Krem przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy po jednym daktylu i połówce orzecha włoskiego. Wierzch bez oprószamy kakao przez sitko.

Życzę smacznego!

Mini Dakłas

Mini Dakłas





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź