Sylwester za pasem więc mam dla Was kolejną propozycję na niebanalną przekąskę - rodem z Ameryki.
Myślę, że wielu z Was zaskoczyłby wygląd i smak tych "pączków". Przyrządziłam je pierwszy raz na parapetówkę. Zostały hitem imprezy, każdy podziwiał te amerykańskie "lizaki" 🙂 W końcu warto czasem poczuć się po amerykańsku 🙂 Kiełbaski wyglądające jak pączki to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Ameryce. Sprzedawane są na ulicach, głównie w centrach miast jak również na dworcach. Co ciekawe, można je również znaleźć w supermarketach jako mrożonki. Corn dog obchodzą w Stanach swoje święto - National Corndog Day w pierwszą sobotę marca.
Składniki:
- mąka kukurydziana 2/3 szklanki,
- mąka pszenna 2/3 szklanki,
- cukier 2 łyżeczki,
- sól 1 łyżeczka,
- 1 jajko,
- pieprz 1/2 łyżeczki,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- maślanka 1 szklanka,
- olej do głębokiego smażenia,
- kiełbaski lub parówki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier, sól i pieprz i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy maślankę i jajko, całość miksujemy na gładką masę. Kiełbasę kroimy na mniejsze części (parówki najlepiej na 3), można je obkroić, żeby były zaokrąglone.
Kiełbaski nadziewamy na wykałaczki. Tak przygotowane kiełbaski maczamy w cieście. W rondelku rozgrzewamy olej. Kiełbaski po obtoczeniu w cieście smażymy dosłownie chwilkę na rumiano w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można jeść je z ketchupem. Wyglądają i smakują świetnie. Życzę smacznego 🙂