Pan de Mallorca

Zapraszam dziś na pyszne mięciutkie, puszyste, lekkie jak piórko, maślane bułeczki, łatwe do przygotowania, uzależniające, rozpływające się w ustach.

Pan de Mallorca czyli chleb z Majorki to wyśmienity wypiek z Puerto Rico. Według wielu źródeł powstał z hiszpańskiego chleba Ensaimada (chleba z Majorki), ale podobnie jak większość kuchni portorykańskiej, mieszkańcy przejęli przepis i uczynili częścią swojej kuchni. Prezentowane dziś bułeczki można znaleźć w większość lokalnych piekarni w Puerto Rico. Ich cechą charakterystyczną jest kształt ślimaka i smak maślany. Świetnie smakują o poranku podane z filiżanką kawy czy herbaty. Możecie odrywać po kawałku ciasta, a możecie je też przekroić na pół i posmarować jeszcze cienką warstwą masła.

Te pyszne bułeczki są mało słodkie. Ich słodycz regulujemy poprzez dodatek cukru pudru na wierzchu. A więc możemy zajadać się nimi na słodko i wytrawnie. Co więcej jeśli zostanie Wam (co jest raczej niemożliwe) niezjedzonych bułeczek to możecie je pokroić i podsmażyć na maśle niczym tosty francuskie.

Bułeczki są oczywiście najlepsze pierwszego dnia (jak to bywa z ciastem drożdżowym). Ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą też smaczne drugiego dnia. Sakiem mogą odrobinę przypominać francuską brioche, ale na pewno są dużo prostsze i szybsze do przygotowania.

Pan de Mallorca

Pan de Mallorca

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła,
  • 7g drożdży suszonych,
  • 3 i ½ - 4 szklanki mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła,
  • Cukier puder do oprószenia bułeczek,

PRZYGOTOWANIE:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i drożdże ostawiamy na 5 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mleko razem z zaczynem, solą i aromatem waniliowym dodajemy do żółtek, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Być może będziemy potrzebowali tylko 3 i ½ szklanki, a nie 4 szklanki. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Po dodaniu masła ciasto wyrabiamy przez kilka minut, będzie klejące. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1- 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45x35cm. Powstały prostokąt smarujemy równomiernie rozpuszczonym i przestudzonym masłem (4 łyżki). Ostrym nożem kroimy prostokąt wzdłuż dłuższego boku na 10 pasków. Każdy z paseczków zwijamy tworząc kształt ślimaczka. Dokładnie zlepiamy koniec ciasta, aby bułeczki nie otworzyły się podczas pieczenia. Ślimaczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 45-60 minut do ponownego podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 12-18 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i oprószamy cukrem pudrem..

Życzę smacznego 🙂

Pan de Mallorca

Pan de Mallorca

Pan de Mallorca

Pan de Mallorca

16 komentarzy

  1. Pysznościowe ….

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję 😉

  2. Bardzo mięciutkie i pyszne 🙂 pierwszy raz wyszlo mi tak dobre ciasto drożdżowe 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 😁

    • Są przepyszne!! Jeszcze ciepłych prosto z blaszki zniknęła połowa😊

      • cukiereczek cukiereczek

        Wyszły idealne 😄 Cieszę się, że smakowały 😍

    • Kurcze nie za dużo tego masła? Dodałam te pół szklanki i moje ciasto pływało w tym maśle :/

      • cukiereczek cukiereczek

        Monika, ilość masła jest odpowiednia. Po dodaniu masła trzeba ciasto jeszcze wyrabiać kilka minut.

  3. Czy można przed zawinięciem posmarować ciasto np masłem z cynamonem?

    • cukiereczek cukiereczek

      Myślę, że można 😄 Ciasto przed zwinięciem smarujemy już 4 łyżkami rozpuszczonego masła więc możesz dodatkowo posypać cynamonem.

  4. Bułeczki wyszły puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Córci najbardziej smakują z masłem.

    • cukiereczek cukiereczek

      Jakie piękne 😍 Mnie też smakowały najbardziej posmarowane masełkiem.

  5. Pyszne bułeczki. Bardzo delikatne i puszyste😋😋 . Wszystkie zniknęły więc to najlepsza z możliwych recenzji 😊

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu pięknie się prezentują 😍 Cieszę się, że smakowały 😄

  6. Są przepyszne 😊

    • cukiereczek cukiereczek

      Przepiękne 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij