Krążki cebulowe to jedna z klasycznych przekąsek wywodząca się z kuchni amerykańskiej. Są mega chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Smakują pysznie same, ale można podać je z sosem w stylu amerykańskim, na który również podaje przepis. Robi się je dość szybko i sprawnie. A do ich przygotowania potrzebujemy same podstawowe składniki.
Nie robimy tutaj ciasta naleśnikowego, w którym maczałoby się krążki cebuli. Ale krążki najpierw moczymy w mokrych składnikach, a następnie panierujemy w suchych. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Dzięki czemu po usmażeniu uzyskamy tą pożądaną chrupkość. Tworzy nam się fajna chrupiąca skorupka. Po usmażeniu znika surowy smak cebuli, a otrzymujemy miękką i słodką cebulkę. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobrze rozgrzany olej.
Krążki cebulowe mogą stanowić przekąskę podane z ulubionym sosem. Wypróbujcie koniecznie sosik z chrzanem, na który przepis podałam pod koniec wpisu. Może to być inny sos np. czosnkowy, barbecue, tysiąca wysp czy po prostu majonez wymieszany z ketchupem. Ale takie krążki można podać również jako dodatek do burgerów czy hot dogów zamiast frytek. Mogą też stanowić dekorację jakiegoś dania np. można je położyć na wierzchu zapiekanki.
Więcej przepisów na imprezowe przekąski
Klasyka kuchni amerykańskiej czyli panierowane krążki cebuli, mega chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku, podane z pysznym sosem. Idealne jako indywidualna przekąska lub dodatek do burgerów.
Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 łyżki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
W większym rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Oleju powinno być około 2-3cm tak, aby krążki cebulowe mogły swobodnie pływać podczas smażenia.
W tym czasie obrane cebule kroimy w plastry o grubości 1-1,5cm. Rozdzielamy plastry palcami tak, aby utworzyć krążki. Malutkie krążki odkładamy i wykorzystujemy do innego dania, a będziemy panierować te większe i średnie krążki.
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę pszenną, sól, pieprz i suszony czosnek. Dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mleko. Dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy dobrze do połączenia np. rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach.
Następnie panierujemy dwukrotnie nasze cebulowe krążki. Najpierw maczamy w mleku. Następnie panierujemy w mące. Aby nie pobrudzić rąk warto robić to widelcem. Następnie znowu zamaczamy krążki w mleku i panierujemy w mące. Opanierowane krążki układamy na tacce.
Ponieważ krążki smażą się dość szybko to warto najpierw od razu opanierować wszystkie i ułożyć na tacce, a później tylko smażyć.
Krążki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odwracamy je w trakcie smażenia. Będą się smażyły około 3 minut. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
Poniżej podaje przepis na pyszny sosik do krążków cebulowych, taki w stylu amerykańskim:
SOS DO ONION RINGS
Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/4 szklanki ketchupu,
- 1/4 szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Odstaw do lodówki do momentu podania krążków.
Przepyszne 😍 najlepsze jakie do tej pory jadlam!
Cieszę się, że smakują ♥️
Faktycznie chrupiące wychodzą, najbardziej chrupiące jakie udało mi się zrobić, oleju też dużo nie wsysają. Minusem jest tylko spore pryskanie, kuchenka do mycia, ale smak swietny
Cieszę się bardzo 💜