Kolorowe, pachnące i puszyste bułeczki w stylu włoskiem wypełnione chrupiącą sałatą i pyszną sałatką. Super sprawdzą się na domowe spotkania ze znajomymi.
Więcej przepisów na kanapki
- Tosty Elvisa Presleya
- Kanapka z awokado i kurczakiem
- Kanapka ze szparagami, boczkiem i jajecznicą
- Domowe chickery
Pyszne i piękne kanapki przygotowane z bułeczek w stylu włoskiem. Gorąco polecam!
Bułki focaccia z sałatką z tuńczyka
Składniki (9 sztuk):
- CIASTO:
- 185ml wody,
- 12g cukru (1 łyżka),
- 7g drożdży suchych,
- 30ml oleju,
- 6g soli (1 łyżeczka),
- 350g mąki pszennej,
- MASEŁKO ZIOŁOWE:
- 45g masła,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
- DODATKI:
- starty żółty ser (około 75g),
- czerwona cebula,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwki,
- SAŁATKA Z TUŃCZYKA:
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym,
- 1/2 jabłka (75g),
- pół małej czerwonej cebuli (40g),
- 50g pomidorków koktajlowych,
- 70g awokado,
- 60g majonezu,
- 10g ketchupu,
- 10g sambal oelek lub słodkiego sosu chili (można pominąć),
- sól,
- pieprz,
- szczypta chili,
- dodatkowo: sałata karbowana
Przygotowanie:
DODATKI: Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oliwki zielone lub czarne kroimy na pół. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a większe na 3 części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
MASEŁKO ZIOŁOWE: Masło rozpuszczamy np. w mikrofali lub w garnuszku. Następnie mieszamy z ziołami.
* Możesz użyć dowolnych ziół. Może to być tylko posiekana natka pietruszki. Możesz dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.
CIASTO: Do misy wlewamy letnią wodę. Dodajemy cukier i suszone drożdże. Mieszamy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli olej, sól i mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto możemy wyrabiać maszyną z hakiem lub ręcznie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 24x27cm. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 9 części. Otrzymamy w ten sposób 9 bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, góra-dół.
Gdy bułeczki podrosną to każdą z nich smarujemy płynnym masełkiem ziołowym i posypujemy równomiernie żółtym serem. następnie opuszkami palców robimy w bułeczkach wgłębienia. Na wierzch każdej bułeczki wykładamy dodatki: czerwoną cebulę, oliwki, pomidorki koktajlowe - delikatnie wciskamy je w ciasto.
Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumieniania.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA: Tuńczyka odsączamy dokładnie na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Awokado obieramy i kroimy w średnie kawałki.
W misce umieszczamy majonez, ketchup i słodki sos chili (lub sambal oelek). Mieszamy. Dodajemy wszystkie składniki sałatki i mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku.
ZŁOŻENIE BUŁEK: Każdą z bułek kroimy ostrym nożem na pół, ale nie rozcinając jej do końca. W środek wkładamy liść sałaty i porcje sałatki. Smacznego!