Bułka turecka czyli żulik

Te bułeczki są bardzo znane w Łodzi, w której obecnie mieszkam. Najlepsze są posmarowane wyłącznie masłem. Swój smak zawdzięczają dwóm głównym składnikom: melasie oraz kawie zbożowej. Jeśli macie trudności z dostaniem melasy w sklepie to zastąpcie ją ostatecznie miodem. Miód niestety nie da tego samego efektu wizualnego i smakowego.

Bułka turecka czyli żulik

Bułka turecka czyli żulik

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej np. Inki,
  • 7g suszonych drożdży (1 i ½ łyżeczki),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła (około 50g),
  • 330ml mleka,
  • 1/3 szklanki melasy,
  • 100g rodzynek,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę. Podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto odgazowujemy i krótko wyrabiamy, Dzielimy je na 12 równych części. Formujemy 12 okrągłych bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do napuszenia.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka.

Bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem tuż przed pieczeniem. Pieczemy je około 20 minut.

Życzę smacznego 😉

Bułka turecka czyli żulik

Bułka turecka czyli żulik





2 komentarzy

  1. Gdzie można zdobyć melasę? w jakiejś sieciówce?

    • cukiereczek

      Sylwia ja melasę dostałam od szwagierki z Anglii :/ Nie wiem czy można ją dostać w sieciówkach, może w sklepach ze zdrową żywnością?

Pozostaw odpowiedź Sylwia