Ta surówka jest banalnie prosta do przygotowania. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy grilla.
SKŁADNIKI :
-
Pół główki młodej kapusty,
-
1 łyżeczka soli,
-
1 mała cebula,
-
3 łyżki posiekanego koperku,
-
1 płaska łyżeczka cukru,
-
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
-
1 łyżka oleju słonecznikowego,
-
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Oprószamy ją 1 łyżeczką soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy cebulę i koperek, cukier i sok z cytryny. Kapustę dokładnie mieszamy lub wygniatamy ręką przez chwilę, aby dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami. Na końcu dodajemy olej, szczyptę pieprzu i mieszamy do połączenia. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Życzę smacznego 🙂
pyszny dodatek do obiadu 🙂