Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to nieodłączny dodatek do wielu dań. Nie wyobrażam sobie pizzy czy sałatki brokułowej bez dodatku tego sosu.  Robimy go z majonezu i kwaśnej śmietany. Przygotowuje się go ekspresowo. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Najlepiej sos przygotować kilka godzin wcześniej, żeby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne. Gotowy sos przechowujemy do kilku dni w lodówce.

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z pozostałymi składnikami sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli nie macie przeciskaczki do czosnku to czosnek mocie dać cały, a sos zmiksować blenderem na gładko.

Życzę smacznego!

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź