Sos czosnkowy to nieodłączny dodatek do wielu dań. Nie wyobrażam sobie pizzy czy sałatki brokułowej bez dodatku tego sosu. Robimy go z majonezu i kwaśnej śmietany. Przygotowuje się go ekspresowo. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Najlepiej sos przygotować kilka godzin wcześniej, żeby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne. Gotowy sos przechowujemy do kilku dni w lodówce.
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- Szczypta cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z pozostałymi składnikami sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli nie macie przeciskaczki do czosnku to czosnek mocie dać cały, a sos zmiksować blenderem na gładko.
Życzę smacznego!