Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy 🙂 Moi bliscy ją uwielbiają, tak jak ja. Bardzo ważne w pizzy jest dobre ciasto. Mój przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów kulinarnych mojego narzeczonego. Robimy taką już od kilka lat. Ciasto jest szybkie do przygotowania, bo nie wymaga oczekiwania na wyrośniecie, jak to zwykle bywa przy cieście drożdżowym. Proponuję domową pizzę na bogato, z dużą ilością składników. Zazwyczaj na naszej pizzy znajdują się właśnie pieczarki, papryka, kurczak i kukurydza.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 35g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczka soli,
- Szczypta cukru,
- Około 150-200ml letniej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- NADZIENIE:
- 250g piersi z kurczaka,
- 1 papryka,
- 250g pieczarek,
- 1 cebula,
- ½ puszki kukurydzy,
- Przyprawa gyros,
- SOS POMIDOROWY:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- ½ papryczki chili,
- 1 ząbek czosnku,
- Szczypta cukru,
- ½ łyżeczki oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- 250 g żółtego sera,
- 1 łyżeczka oregano lub bazylii,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy sól i cukier. Następnie wkruszamy drożdże. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy je przez 10 minut (im dłużej tym lepiej).
Z ciasta formujemy prostokąt lub koło. Ciasto układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilka minut do podrośnięcia - przykrywamy je ściereczką.
NADZIENIE: Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w mała kostkę i obtaczamy w przyprawie gyros. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Jeśli słupki są duże to możemy przekroić je jeszcze na pół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę. Cebulę zdejmujemy i na tej samej patelni podsmażamy kurczaka. Kurczaka zdejmujemy i kolejno podsmażamy pieczarki. Kukurydzę odsączamy z puszki.
SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas miksujemy go za pomocą blendera na gładko. Powinniśmy otrzymać gęsty sos pomidorowy. Jeśli jeszcze odpowiednio nie zgęstniał to wstawiamy go jeszcze na chwilę i podgrzewamy aż zgęstnieje.
Piekarnik nagrzewamy do 240-250 stopni.
Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Na sosie układamy cebulę i pieczarki. Następnie wykładamy kurczaka, paprykę i kukurydzę. Wierzch pizzy posypujemy oregano lub bazylią oraz startym żółtym serem. Pizzę pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym na max moc - u mnie jest to 250 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast sosu pomidorowego możemy ciasto posmarować koncentratem pomidorowym lub ketchupem.
2) Z półtorej porcji składników otrzymasz 2 okrągłe pizze o średnicy 32cm. Piecz je około 10 minut/250 stopni, góra-dół.
Jak długo pięć, w jakiej temp?
Pizzę pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym na maksymalną moc piekarnika – u mnie jest to 250 stopni.
Niezbyt często jadam pizzę ale z papryką chętnie bym zjadła 🙂
Twój komentarz
Ile to ciasto musi rosnac?
5-10 minut wystarczy
Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak szybko pizzy, super ciasto
bardzo mi miło 🙂
Pizza piekła sie dłużej niż 12 minut, ale myślę że to kwestia mojego piekarnika, bo mimo wydłużonego czasu pieczenia była pyszna 🙂
Wygląda pysznie!
Pizza wyszła naprawde pyszna, tylko u mnie mniej dodatkow, polecam
Janka, bardzo mnie to cieszy!
Czy mozna na suchych drożdżach? Ile dac?
Można spróbować użyć 14g suszonych, ale nigdy nie robiliśmy pizzy z suszonymi.
Pizza zawsze mi się udaje, najlepszy przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje 😉