Kisiel o smaku kiwi

Przygotowanie domowego kisielu jest dziecinnie proste – jego bazą są owoce (lub owocowy sok) i mąka ziemniaczana. Polecam zielony kisiel w czarne kropki – smaczny i orzeźwiający – z dodatkiem kiwi. Będzie idealny na deser bądź podwieczorek. Zobaczcie także jak przygotować kisiel o smaku owoców leśnych.


SKŁADNIKI:

  • 4 kiwi,
  • 3 szklanki wody,
  • 2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Owoce kiwi obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rozdrabniamy je za pomocą blendera na mus. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody i dodajemy cukier, zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną tak, aby nie było grudek. Na gotującą się wodę wlewamy rozrobioną mąkę, mieszamy i gotujemy 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy mus z kiwi, mieszamy. Kisiel jest już gotowy. Rozlewamy go do miseczek i podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy podać go z kleksem bitej śmietany.
Życzę smacznego 🙂




2 komentarzy

  1. Ten kisiel to istna bomba!!!! Najlepszy jaki jadłam. Teraz się tylko zastanawiam jakie owoce jeszcze mogę wykorzystać ?

    • cukiereczek

      Atenka bardzo mi miło 🙂 Myślę, że truskawki, maliny, jagody. A tak naprawdę to kisiel da się zrobić z prawie wszystkich owoców.

Zostaw odpowiedź