Przygotowanie domowego kisielu jest dziecinnie proste – jego bazą są owoce (lub owocowy sok) i mąka ziemniaczana. Polecam zielony kisiel w czarne kropki – smaczny i orzeźwiający – z dodatkiem kiwi. Będzie idealny na deser bądź podwieczorek. Zobaczcie także jak przygotować kisiel o smaku owoców leśnych.
SKŁADNIKI:
- 4 kiwi,
- 3 szklanki wody,
- 2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3-4 łyżki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
Owoce kiwi obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rozdrabniamy je za pomocą blendera na mus. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody i dodajemy cukier, zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną tak, aby nie było grudek. Na gotującą się wodę wlewamy rozrobioną mąkę, mieszamy i gotujemy 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy mus z kiwi, mieszamy. Kisiel jest już gotowy. Rozlewamy go do miseczek i podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy podać go z kleksem bitej śmietany.
Życzę smacznego 🙂
Ten kisiel to istna bomba!!!! Najlepszy jaki jadłam. Teraz się tylko zastanawiam jakie owoce jeszcze mogę wykorzystać ?
Atenka bardzo mi miło 🙂 Myślę, że truskawki, maliny, jagody. A tak naprawdę to kisiel da się zrobić z prawie wszystkich owoców.