To już kolejny przepis w ramach cyklu na blogu: LICZYMY KALORIE. Tym razem jest to propozycja na lunch lub kolację. Dania wychodzi spora porcja, a jest lekkie i dietetyczne. Warzywa to podstawa zbilansowanej diety, jedzmy ich jak najwięcej.
Dla osób nie będących na diecie tak podana fasolka może stanowić dodatek do mięsnego obiadu. Marchewkę możemy wymieszać z fasolką lub podać tak jak ja - na fasolce 😉
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 800g fasolki szparagowej,
- 200g cebuli,
- 200g marchewki,
- 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- Sok z 1 cytryny,
- 4 łyżeczki oleju (20g),
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10-15 minut). Odcedzamy ją. Gdy fasola się gotuję to kroimy drobno cebulę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Wówczas dodajemy marchew i smażymy 1-2 minuty razem często mieszając. Całość podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku. Możemy jeszcze chwilkę razem pogotować, aby ewentualnie odparować nadmiar wody. Na talerze rozkładamy porcję fasoli i wykładamy porcję duszonej marchewki. Możemy też fasolę dodać do marchewki i wymieszać na patelni. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Całe danie zawiera około 580kcal. W tym:
- węglowodany – 108g,
- białko – 27g,
- tłuszcz – 24g,
Proponuję podanie dwóch porcji po około 290kcal. To danie proponuję podać na lunch do pracy/szkoły lub kolację.