Dzisiaj na blogu pojawia się kolejna propozycja dla osób dbających o linię. Jest to bardzo szybkie i zdrowe danie z jednego garnka, którego głównymi składnikami są: soczewica, dynia, papryka i pomidory. Potrawę przygotowuję się bardzo szybko. Wystarczy pokroić wszystkie składniki w kostkę, a następnie dusić razem pod przykryciem. Potrawę wzbogaciłam przyprawami takimi jak curry i kolendra, które świetnie pasują do dyni. Danie to oczywiście znalazło się w zakładce z niskokalorycznymi przepisami - LICZYMY KALORIE. Tak przygotowany gulasz warzywny może stanowić także dodatek do dań mięsnych.
SKŁADNIKI(2 porcje):
- 80g czerwonej soczewicy (około 4/5 szklanki),
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 300g dyni,
- ½ papryki (120g),
- 2 średnie pomidory (260g),
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- ¾ łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki kolendry,
- 1 łyżeczka oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę 1cm. Dynię kroimy w kostkę 1cm. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Na większej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Kolejno dodajemy soczewicę oraz przyprawy i smażymy razem mieszając 1 minutę. Następnie dodajemy dynię, paprykę i pomidory i całość zalewamy wodą, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 15-20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aby odparować nadmiar płynu. Danie ewentualnie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Całe danie będzie zawierało około 575 kcal. Proponuję podanie dwóch porcji. Wówczas jedna porcja będzie zawierała około 287,7kcal, w tym:
- węglowodany – 47,8g,
- białko – 15,1g,
- tłuszcz – 9,0g,
- błonnik – 11,6g.
Potrawę proponuję podać na lunch.
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
DYNIA / PAPRYKA / POMIDOR